2010. december 16.

Csicsókás savanyú káposzta krémleves céklával és kacsahússal


A Kistücsökben ettük és kikiáltottuk a szezon legjobb krémlevesének. Alaposan kikérdeztem a pincért (aki amúgy minden „hogyan készült, mivel fűszerezték” kérdésemre türelmesen és kimerítően válaszolt, amiben nem volt biztos, megkérdezte a konyhától), majd itthon nekiláttam. Lehet, hogy most Jahni László jót mosolyog, de mondjuk, hogy ez egy Gabojszásított változat. Annyira jó lett, hogy levest csak hétvégén, erős szülői presszióra evő Nagylány magával vitte a maradékot!

Hozzávalók:
2 fej salotta hagyma
2 ek olívaolaj
30 dkg savanyú káposzta, metélve
20 dkg csicsóka
1 kis fej cékla (kis kockákra vágva, citrusos olívaolajjal meglocsolva, megsütve)
egy kevés frissen reszelt gyömbér
só, bors
1,5 liter leszűrt kacsahúsleves
saját zsírjában abált (konfitált) kacsahús, kis kockákra vágva
a tálaláshoz citromos olívaolaj

A csicsókát alaposan megmosom és héjában puhára főzöm, majd meghámozom.
A céklát megmosom, centis-másfél centis darabkákra felkockázom és actifry-ban, vagy sütőben puhára sütöm (ha ez túl macerás lenne, kevés vízben megfőzöm).
Olívaolajon megdinsztelem az aprított salottát, hozzáadom a metélt savanyú káposztát és a kacsa húslevessel felöntve puhára főzöm. Ha megfőtt, Thermomix híján blenderbe össze turmixszolom a savanyú káposztás alapot a főtt, hámozott csicsókával (ettől jó krémes lesz), reszelek bele gyömbért (csak egészen keveset, hogy ne érezzem külön a gyömbér ízt), borsozom, ha kell sózom.
A konfitált kacsahúst felkockázom, saját zsírjában megmelegítem, tálalásig melegen tartom.
Tálaláskor a tányérba szedek kacsahúst, rámerem a levest, beleteszem a cékla kockákat és az egészet meglocsolom egy kevés citromos olívaolajjal.
A Kistücsökbe még félpuhára párolt, kockára vágott savanyú káposzta levelek is voltak benne, én azt most kihagytam.
Nagyonnagyonnagyon finom, ismétlésért kiált.

Ha kíváncsi vagy, mit ettünk még a Kistücsökben, jelentkezz be a Facebook-ra és jelöld be a Gabojsza konyhája oldalt, ott megnézheted! Érdemes, mert ott még több ötletet, gondolatot osztok meg, ami itt a blogon nem szerepel!

5 megjegyzés:

4Gyerek írta...

csicsókát akarok. most azonnal!

Gabojsza írta...

Éva, nyugodtan készítsd el krumplival! Bár a csicsóka íze más, a leves krémességét ugyanúgy megadja majd. Majd ha télen erre jársz (vagy én felétek), adok Neked csicsókát!:-)

4Gyerek írta...

Köszi. A tippet is meg a felajánlást is. Legközelebb asszem majd a húgomék keresztelővel egybekötött lakodalmára megyünk. Valamikor nyáron. S az nem eseik útba felétek. Sajna.
Na, de akkor pityókás próba rulez :p

Foodafok írta...

Régen ki akartam irtani kertemből az emberméretű csicsókát. Hál istennek volt valaki, aki megakadályozott. Édesanyám volt, aki tömören csak annyit mondott: NE TEDD! Igaza volt. Ma már mindenki ismeri jótékony hatását. Régen ezt alapból tudták. Ezért jó, hogy hallgattam Édesanyámra. Levesként még nem próbáltam, így itt az ideje, hogy ezen is változtassunk.

MONTANOSZ: írta...

A sógornőm volt olyan kedves és elkészítette! Akit sok jó tulajdonsága mellett, remek és ami fő,rendkivűl türelmes szakácsnak is ismertem meg)))
Nagyon,nagyon finom volt, pikáns íze és állaga egyből elnyerte a tetszésem, igaz készülés közben is állandóan beleütöttem az orrom)))