2010. december 16.

Csicsókás savanyú káposzta krémleves céklával és kacsahússal


A Kistücsökben ettük és kikiáltottuk a szezon legjobb krémlevesének. Alaposan kikérdeztem a pincért (aki amúgy minden „hogyan készült, mivel fűszerezték” kérdésemre türelmesen és kimerítően válaszolt, amiben nem volt biztos, megkérdezte a konyhától), majd itthon nekiláttam. Lehet, hogy most Jahni László, a Kistücsök  séfje jót mosolyog, de mondjuk, hogy ez egy Gabojszásított változat. Annyira jó lett, hogy levest csak hétvégén, erős szülői presszióra evő Nagylány magával vitte a maradékot!

Hozzávalók:
2 fej salotta hagyma
2 ek olívaolaj
30 dkg savanyú káposzta, metélve
20 dkg csicsóka
1 kis fej cékla (kis kockákra vágva, citrusos olívaolajjal meglocsolva, megsütve)
egy kevés frissen reszelt gyömbér
só, bors
1,5 liter leszűrt kacsahúsleves
saját zsírjában abált (konfitált) kacsahús, kis kockákra vágva
a tálaláshoz citromos olívaolaj

A csicsókát alaposan megmosom és héjában puhára főzöm, majd meghámozom.
A céklát megmosom, centis-másfél centis darabkákra felkockázom és actifry-ban, vagy sütőben puhára sütöm (ha ez túl macerás lenne, kevés vízben megfőzöm).
Olívaolajon megdinsztelem az aprított salottát, hozzáadom a metélt savanyú káposztát és a kacsa húslevessel felöntve puhára főzöm. Ha megfőtt, Thermomix híján blenderbe össze turmixszolom a savanyú káposztás alapot a főtt, hámozott csicsókával (ettől jó krémes lesz), reszelek bele gyömbért (csak egészen keveset, hogy ne érezzem külön a gyömbér ízt), borsozom, ha kell sózom.
A konfitált kacsahúst felkockázom, saját zsírjában megmelegítem, tálalásig melegen tartom.
Tálaláskor a tányérba szedek kacsahúst, rámerem a levest, beleteszem a cékla kockákat és az egészet meglocsolom egy kevés citromos olívaolajjal.
A Kistücsökbe még félpuhára párolt, kockára vágott savanyú káposzta levelek is voltak benne, én azt most kihagytam.
Nagyonnagyonnagyon finom, ismétlésért kiált.

Ha kíváncsi vagy, mit ettünk még a Kistücsökben, jelentkezz be a Facebook-ra és jelöld be a Gabojsza konyhája oldalt, ott megnézheted! Érdemes, mert ott még több ötletet, gondolatot osztok meg, ami itt a blogon nem szerepel!

5 megjegyzés:

4Gyerek írta...

csicsókát akarok. most azonnal!

Gabojsza írta...

Éva, nyugodtan készítsd el krumplival! Bár a csicsóka íze más, a leves krémességét ugyanúgy megadja majd. Majd ha télen erre jársz (vagy én felétek), adok Neked csicsókát!:-)

4Gyerek írta...

Köszi. A tippet is meg a felajánlást is. Legközelebb asszem majd a húgomék keresztelővel egybekötött lakodalmára megyünk. Valamikor nyáron. S az nem eseik útba felétek. Sajna.
Na, de akkor pityókás próba rulez :p

Foodafok írta...

Régen ki akartam irtani kertemből az emberméretű csicsókát. Hál istennek volt valaki, aki megakadályozott. Édesanyám volt, aki tömören csak annyit mondott: NE TEDD! Igaza volt. Ma már mindenki ismeri jótékony hatását. Régen ezt alapból tudták. Ezért jó, hogy hallgattam Édesanyámra. Levesként még nem próbáltam, így itt az ideje, hogy ezen is változtassunk.

MONTANOSZ: írta...

A sógornőm volt olyan kedves és elkészítette! Akit sok jó tulajdonsága mellett, remek és ami fő,rendkivűl türelmes szakácsnak is ismertem meg)))
Nagyon,nagyon finom volt, pikáns íze és állaga egyből elnyerte a tetszésem, igaz készülés közben is állandóan beleütöttem az orrom)))