2010. december 10.

Szilva chutney, the best ever


Az Essencia főzőiskola 3 séf karácsonyi kurzusán Vomberg Frigyes pazar menüvel kényeztetett minket, nem győztem jegyzetelni, már több ételt itthon is reprodukáltam, köztük a szilva chutney-t is. December nem kimondottan szilvaszezon, de ezt muszáj volt azonnal megfőznöm, annyira ízlett, hogy nem tűrt halasztást, szerencsére szilvát is kaptam hozzá. A best ever szilva chutney, amit valaha kóstoltam. Egészben sült kacsát kísért (és fog karácsonykor is).

Hozzávalók:
1 kg szilva, kimagozva, negyedelve
10 dkg vaj
60 dkg lilahagyma
6 szem kardamom, mozsárban megtörve
3 ek barna nádcukor
2 szem csillagánizs
3 darab cassia fahéj
1 piros chili, kimagozva és apróra vágva
1 ek frissen reszelt gyömbér
2 gerezd fokhagyma
1 dl vörösbor

Egy méretes edényben karamellt készítek a barna nádcukorból (beleteszem a cukrot az edénybe, alágyújtok és békén hagyom, nem keverem, míg a cukor el nem olvad és karamell lesz belőle), belekerül a kardamom, majd beleolvasztom a vajat. Karamellszósznak már kész is lenne, de chutney-nak még csak most indul! A félholdra szeletelt lilahagymát belekeverem és lassú tűzön, 20-25 perc alatt hagyom, hogy jól megpuhuljon, karamellizálódjon (hagymalekvárnak is beillene). Beleteszem a fűszereket (csillagánizs, fahéj, gyömbér), a zúzott fokhagymát, beleaprítom a kimagozott chilit, öntök rá vörösbort, kevés tokaji borecetet és végül hozzáadom a kimagozott, negyedelt szilvát. Jól összekeverem és a szilva nedvesség tartalmától függően 15-30 percig főzöm. Fenti mennyiségből majdnem másfél liternyi chutney lett, egy részét sterilizált üvegekbe szedtem és szárazdunsztban tartottam másnapig.  
 Nyáron megismétlem majd jóféle magyar szilvával.

Vomberg Frigyes Essencia főzőiskolás útmutatása alapján.

11 megjegyzés:

Kékmadár írta...

Én is kacsát fogok sütni és őrült jól hangzik ez a chutney, de már megint van valamia, mit nem tudok: mia az a cassia fahéj. (A fahéjat értem:-)Márkanév, vagy vmi spéci fajta? És ha közönséges fahéjat használnék nagy lenne a különbség?
Köszi!

Gabojsza írta...

Nyugodtan használj normál fahéjat:-)
Frici cassia fahéjat használt, épp volt itthon,hát azt tettem bele. "Kínai fahéj"-nak is hívják, a Cinnamomum cassia fának aromás kérgéből készül. Hasonlít az igazi fahéjra, de kérge csípősebb és vastagabb, mint a fahéjé, körülbelül 1 - 2 százaléknyi illóolajat tartalmaz, főzésnél szokták használni, a dél-európaiak jobban kedvelik, mint a fahéjat, nálunk kevésbé ismert. A képen látszik belőle egy darabka (a fa háncsnak kinéző valami)

Kékmadár írta...

Köszi a kimerítő választ! A jó pap is holtig tanul. :-)

Foodafok írta...

Volt szerencsém Vomberg úrral találkozni. Személye garancia. Mindenképpen kipróbálom, akár nyáron akár télen.

Krisztina Keresnyei írta...

saggemSzia! Én csak azt szeretném megkérdezni, hogy ebbe valóban csak két kanál cukor kell? Több chutney receptet is néztem, ez nagyon szimpatikus, de mindenhol legalább 20 dkg cukrot rakta bele...

Gabojsza írta...

3 evőkanál barna nádcukrot használtam bele, bőven elég volt. Nem egy méz-édességű chutney, de úgy jó, ahogy van:-)

Krisztina Keresnyei írta...

Szuper, köszönöm! :)

Turák Kinga írta...

a borecet helyett mit lehet/érdemes használni?

Gabojsza írta...

Kinga, nyugodtan használj helyette almaecetet, vagy sima 10%-os ecetet, bár abból picit kevesebbet, mert a borecet és az almaecet is csak 6%-osak.

Mézeskalács írta...

Szia! Nagyon tetszik ez a recept. Azt szeretném kérdezni, hogy meddig áll el? A vaj miatt nem avasodik meg, ha sokáig őrizgetem a kamra polcon?

Gabojsza írta...

Nálam 1 hónapon belül elfogyott, így nem tudom, meddig áll el avasodás nélkül :-(