Közeleg a „kötelező” éves lencseevés napja, jöjjön egy fapados lencsesaláta recept. Sült pulyka mellé készítettem köretnek akkor, mikor két ünnep között, 5 napos távollét után gyakorlatilag semmi köretnek való nem volt itthon, csak lencse, meg rizs, de az ünnepek alatt volt finom rizottó, azt már nem kívánta senki, maradt a lencse. A mandarinos olívaolaj és gyümölcsös balzsamecet vitt egy kis csavart az egészbe, de attól még igencsak fapados.
Hozzávalók:
500 g lencse
3 kis fej salotta hagyma
1 kis csokor petrezselyem
2-3 ek mandarinos olívaolaj
2-3 ek őszibarackos (vagy más gyümölcsös) balzsamecet
só, frissen őrölt bors
A lencsét megmosom és mivel sürgős a dolgom, 20 perc alatt pároló betétes kuktában roppanós puhára párolom. (ennek híján előző este érdemes beáztatni, majd másnap enyhén sós, babérleveles vízben megfőzni, majd leszűrni).
Tálba öntöm, összekeverem az aprított hagymával és petrezselyemmel, meglocsolom az olajjal és ecettel, sózom, tekerek rá borsot és jól összekeverem.
Mi melegen ettük, hidegen is finom, ha van maradék, abból lehet lencsekosárkát gyártani.
Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.