2010. december 30.

Egyszerű lencsesaláta


Közeleg a „kötelező” éves lencseevés napja, jöjjön egy fapados lencsesaláta recept. Sült pulyka mellé készítettem köretnek akkor, mikor két ünnep között, 5 napos távollét után gyakorlatilag semmi köretnek való nem volt itthon, csak lencse, meg rizs, de az ünnepek alatt volt finom rizottó, azt már nem kívánta senki, maradt a lencse. Eredetileg ilyet készítettem volna. Össze is állítottam a fűszeres, keleties öntetet, de mielőtt belekevertem volna az összes lencsét, szerencsére megkóstoltattam az öntetet a lányokkal. A vélemények a „nem rossz, de nem is jó”-tól az „érdekes”-ig terjedtek, maradtam inkább a hagyományosabb ízvilágnál (a kész öntetbe majd pácolok és sütök oldalast, az ízlik majd mindenkinek).
A mandarinos olívaolaj és gyümölcsös balzsamecet vitt egy kis csavart az egészbe, de attól még igencsak fapados.

Hozzávalók:
500 g lencse
3 kis fej salotta hagyma
1 kis csokor petrezselyem
2-3 ek mandarinos olívaolaj
2-3 ek őszibarackos (vagy más gyümölcsös) balzsamecet
só, frissen őrölt bors

A lencsét megmosom és mivel sürgős a dolgom, 20 perc alatt pároló betétes kuktában roppanós puhára párolom. (ennek híján előző este érdemes beáztatni, majd másnap enyhén sós, babérleveles vízben megfőzni, majd leszűrni).
Tálba öntöm, összekeverem az aprított hagymával és petrezselyemmel, meglocsolom az olajjal és ecettel, sózom, tekerek rá borsot és jól összekeverem.
Mi melegen ettük, hidegen is finom, ha van maradék, abból lehet lencsekosárkát gyártani.

Ha tetszik a recept, csatlakozz Gabojsza konyhája Facebook közösségéhez.

5 megjegyzés:

Notburga írta...

Igen, ez nálunk sem maradhat el az újév napján... Jó szilveszterezést!!!

Gabojsza írta...

Köszönöm, Nektek is! B.Ú.É.K.! és a mihamarabbi viszontlátásra:-)

trendo írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Gabojsza írta...

Trendo, most az sem volt itthon:-)

"saját levében" írta...

Én is hasonlót csináltam dióolajjal és aprított dióval, spéci sváb lencséből. Majd beszámolok róla. BÚÉK nektek!