2010. december 8.

Karácsony, tervek


Idén gondoltunk egy nagyot és életünkben először nem itthon ünnepeljük a Karácsonyt és nem töltött káposzta lesz a vacsora. Én egy Erdélyi kiruccanásért lobbiztam, de a családi kupaktanács leszavazott és végül Bécsben karácsonyozunk. Napok óta menütervet készítek, mert Szenteste, meg 25.-én idegen konyhában kell alkotnom, mely állítólag jól felszerelt (pld. tudom, hogy van mosogatógép, de nem tudom, hogy lesz-e tepsi a sütőben...). A bevásárlással nem lesz gond, irány a Naschmarkt, már azt is tudom nagyjából, mit fogok keresni, persze a helyi állapotok függvényében biztosan lesz változás, de az alábbiakat tervezem:

Dec.23-án utazunk, vacsorára sült debreczinert, bécsi császárzsömlét és 1-2 csésze glühweint szeretnék, a Rathausnál lévő Christkindlmarktban, mint tavaly.

Dec.24-én reggel a lányokat hagyjuk pihenni (majd viszünk nekik reggelit), mi jó korán kimegyünk a piacra, a bevásárlás záróakkordjaként, a Naschmarkt végében lévő valamelyik hal-herkentyűs étterembe pezsgős reggelizünk (erre régóta vágyom).
Napközben tervezek még zárás előtt eljutni a Meinl-ba, délután beszabadulok a konyhába és ünnepi estebédet főzök: előételnek kecskesajttal töltött füge, levegőn szárított sonkába tekert, töltött datolya, burrata, olajbogyó, friss kenyér, narancsos kacsamáj pástétom és valamilyen zöldsaláta, vinaigrette-el. Főételnek lepényhal rozé pezsgőmártással és sáfrányos, pezsgős rizottó, utána csokiszuflé fagylalttal, gránátalmával.

Dec.25: reggelire blini, crème fraiche, füstölt lazac, rozé pezsgő:-)
Ebédre lassan sült kacsa, lila krumpli fleur de sel-el, gránátalma-mázas sült zöldségek (fekete gyökér, paszternák, csicsóka, sárga-, és fehérrépa, salotta) meg valamilyen egyszerű desszert.
A vacsora még alakulóban (legfeljebb maradékpusztítás)

Dec. 26-án: reggelire bécsi virsli (Trünkel vagy Gissinger Sacherwürstel, és Radatz Frankfurter), hozzá torma, édes mustár, császárzsömle. Az édes szekcióban croissant (az ottani Sparban kapható, tekercsben, csak feltekerni és sütni kell), vaj, lekvár, habos kakaó és bécsi melange.
Napközben városnézés, délben Snitzel a Figlmüllerben, vagy Huth-ban
Délután: sacher torta, melange és mini gasztroblogger találkozó Bécsben élő kedves druszámmal

Dec. 27-én hajnalban ki szeretnék menni a nagybanira és beszerezni némi fledermaus-t, hogy itthon is készíthessek egy igazán jó rántott húst, 2 serpenyőben, mangalica zsírban sütve, ahogy Bíró Lajostól tanultam.
Gasztrosznob vagyok. Tudom.

Kép innen.

16 megjegyzés:

Altair írta...

Ez nagyon jól hangzik! :o)

Mi se leszünk itthon és pont arra gondoltam tegnap este, hogy éhezni fogunk két napig, mert mi hotelben leszünk ellátás nélkül. :o)

Kékmadár írta...

Érezzétek magatokat nagyon jól!
elárulnád, hogy mivel töltöd meg a datolyát? Ezt lehet, hogy én is bedobnám!

Gabojsza írta...

Altair, a szállás választásnál az volt a fő szempont, hogy legyen használható konyha, mert magam szeretném az ünnepi ebédet-vacsorát prezentálni.
Kékmadár, köszönjük:-)
A datolyát natúr sajtkrémmel tervezem tölteni. Jól passzol a krémessége a datolya édes és a sonka sós ízéhez. Csináltam már, nagyon szerettük.

Gabah írta...

no, ezt majd ha Anna egy picit nagyobb lesz, lekopizom! ;-)
érezzétek jól magatokat!

Gabojsza írta...

Köszönjük:-)

fakanal írta...

Ezt a "gasztrosznob vagyok, tudom"-ot nehéz megcáfolni, de gasztrosznobnak lenni jó.

Gabojsza írta...

De még mennyire!:-)))

Millie írta...

Ezek a tervek remekül hangzanak!
Ha egyszer lenne egy ilyen szállodád, akkor tuti nálad Karácsonyoznánk mi is :-D
Érezzétek nagyon jól magatokat, a lányokat meg külön üdvözli a Kapitány!

Gabojsza írta...

A lányok nevében is köszönöm:-)
(nem szállodába megyünk, csak egy belvárosi lakást bérlünk. Mondjuk éppen kétszer akkora, mint az itthoni lakásunk:-))

Turák Kinga írta...

biztos jó lesz! Bár, ez még olvasva is sok! :)

Zsuzsa írta...

Jó terv! :)

Notburga írta...

Örület, hogy Te miket tervezel egy idegen konyhában is!!!! Ha ezt tudom.... :-))

lorien írta...

Nagyon jó tervek!
H már ott vagytok a Naschmarkt mellett, az Ubl-t ki ne hagyjátok! Jó a snitzli, fantasztikus a lencsefőzelék báránykolbásszal, a táfelspiccről már ne is beszéljek :)

Gabojsza írta...

Lorien, köszi a tippet!:-)
(bár a pezsgős reggelimről nem mondok le!)

GasztroRéka írta...

Kedves Gabojsza!
Szerintem te nem gasztrosznob vagy, hanem gourmet. A gasztrosznob kifejezést én negatív értelemben szoktam használni, az olyan jellegű blogokra, könyvekre, stb. ahol nincsenek elérhető árú ételek.
Nálad ez nem fordul elő. Amennyire követed a csúcsgasztronómiát, annyira hozod a hagyományokat is, és az esetek 90%-ban elérhető ételeket készítesz. Ez így jó. Ha megteheted és így érzitek jól magatokat a családoddal, miért ne ünnepeljetek Bécsben, úgy ahogy tudtok.
Szerintem ettől nem érezheti magát senki rosszabbul, bár te nem is erre utaltál.
Engem egyébként „ vettem a Kulinárisban 12 ezerért 4 szelet belga marhát, és ebből csináltam az ebédet” jellegű bejegyezések szoktak idegesíteni, főként, ha csak villogásból áll az egész sorozat. Nálad nem erről van szó!
Bécs csodás város, Budapest után a kedvencem. Remélem, szép Karácsonyotok lesz és sok-sok gasztroélménnyel is gazdagabb leszel!

Gabojsza írta...

Réka, szívből köszönöm!:-)