2016. december 18.

Kínai ötfűszerkeverékes csokis pöfeteg


Csokis pöfeteget sütöttem máskor is, de ez a kínai ötfűszerkeverékes* változat mindent visz! Kötelezően kipróbálandó darab.

Hozzávalók kb. 20 kekszhez:
160 g búza finomliszt
20 g cukrozatlan kakaópor
8 g sütőpor
nagy csipet só
negyed teáskanál kínai ötfűszerkeverék*
170 g jó minőségű étcsokoládé
55 g vaj
2 tojás
50 g kristálycukor
110 g nádcukor
porcukor a hempergetéshez

Összeszitálom a lisztet, kakaóport, sót, sütőport és a kínai ötfűszerkeveréket. Kézi mixerrel a tojást felhabosítom a kristály,- és nádcukorral, majd belekeverem a vízgőz felett, vajjal összeolvasztott csokoládét. Hozzákeverem a száraz összetevőket és hűtőbe teszem a masszát addig, míg jól megdermed (1-2 óra hűtőszekrényben, vagy fél óra a fagyasztóban). Ha teljesen megdermedt (a közepe sem lágy), kézzel kb. 40 g-os golyókat formázok belőle, alaposan meghempergetem a porcukorba és sütőpapíros tepsire teszem, majd 175 Celsius-fokra előmelegített sütőben 12 percig sütöm.
Mivel a kisebb kekszeket jobban kedvelem, legközelebb fele ekkora golyókat fogok gyártani, és a sütési időt is csökkenteni fogom ennek megfelelően, mondjuk 10 percre.

* Kínai ötfűszerkeveréket otthon is készíthetünk: őröljünk össze egyenlő mennyiségű fahéjat, csillagánizst, édesköménymagot, szegfűszeget és szechuáni borsot.

A recept Csokis puffancs néven Márk Szonja Édesem süteményei című könyvében található, melyről itt írtam. Élőben megkóstolható Szonja cuki kis cukrászdájában, Budapesten a II. kerület Tizedes utca, Kis Rókus utca sarkán, a Millenáris Parknál.