Csokis pöfeteget sütöttem máskor
is, de ez a kínai ötfűszerkeverékes* változat mindent visz! Kötelezően
kipróbálandó darab.
Hozzávalók kb. 20 kekszhez:
160 g búza finomliszt
20 g cukrozatlan kakaópor
8 g sütőpor
nagy csipet só
negyed teáskanál kínai ötfűszerkeverék*
170 g jó minőségű étcsokoládé
55 g vaj
2 tojás
50 g kristálycukor
110 g nádcukor
porcukor a hempergetéshez
Összeszitálom a lisztet, kakaóport, sót, sütőport és a kínai
ötfűszerkeveréket. Kézi mixerrel a tojást felhabosítom a kristály,- és
nádcukorral, majd belekeverem a vízgőz felett, vajjal összeolvasztott
csokoládét. Hozzákeverem a száraz összetevőket és hűtőbe teszem a masszát
addig, míg jól megdermed (1-2 óra hűtőszekrényben, vagy fél óra a
fagyasztóban). Ha teljesen megdermedt (a közepe sem lágy), kézzel kb. 40 g-os
golyókat formázok belőle, alaposan meghempergetem a porcukorba és sütőpapíros
tepsire teszem, majd 175 Celsius-fokra előmelegített sütőben 12 percig sütöm.
Mivel a kisebb kekszeket jobban kedvelem, legközelebb fele
ekkora golyókat fogok gyártani, és a sütési időt is csökkenteni fogom ennek
megfelelően, mondjuk 10 percre.
* Kínai ötfűszerkeveréket otthon is készíthetünk: őröljünk össze egyenlő mennyiségű fahéjat, csillagánizst, édesköménymagot, szegfűszeget és szechuáni borsot.