Vettem a piacon egy fej kelkáposztát, különösebb cél nélkül,
aztán karácsonyi menü tervezése kapcsán, szakácskönyv lapozgatása közben
akadtam rá erre a receptre, aminek láttán azonnal felcsillant a szemem, mert
csupa „szeretem” dolog van benne. A könyvben szereplő recept szerint a kész
ételt meg kellett volna szórni durvára aprított mogyoróval, de azt kihagytam,
mert ÉP tiltakozott volna ellene, annak ellenére, hogy a textúra váltás miatt
illene hozzá. Épp volt itthon piacon vett jóféle házi füstölt bacon a kalocsai
húsos embertől, ami ugyan kissé sós, de az étel további sózása nélkül épp kellemes lett
a végeredmény. Nem egy kalóriaszegény fogás, de néha belefér, és isteni finom,
az a fajta, aminek a maradékára rájársz ebéd után is, már ha marad...
Hozzávalók 3 főre:
20 dkg spagetti (én frisset használtam)
20 dkg spagetti (én frisset használtam)
kb.15 dkg kelkáposzta (egy nagy fej 6-7 külső levele)
1 nagy fej lilahagyma
10 dkg füstölt baconszalonna, kockákra vágva
10 dkg gorgonzola sajt (picante, nem dolce)
1 csokor friss petrezselyem, finomra aprítva
2 evőkanál olívaolaj
frissen őrölt bors
A tésztát forró, lobogó, sós vízben felteszem főni, és “al
dente” állagúra főzöm. Amíg fő, elkészítem a feltétet. Teljesen forróra hevítem
a wokot, amikor szinte füstöl, zsiradék nélkül rádobom a baconkockákat, ropogósra
és pirosra sütöm, majd kiveszem. Az edénybe 2 evőkanál olajat öntök, amikor
forró, rádobom a félholdra vágott lilahagymát és a csíkokra vágott kelkáposztát.
Néhány percig dobva-rázogatva pirítom, amíg a káposzta kissé összeesik, a széle
megpirul, valamint enyhén karamellizálódik, közben tekerek rá borsot, de nem
sózom, mert a gorgonzola és a bacon is elég sós. A kész tésztát leszűröm,
hozzákeverem a gorgonzolát amely azonnal ráolvad és ízes bevonatot képez (ha kell, adok hozzá egy-két evőkanálnyit a tészta főzővizéből), majd hozzáadom
a pirított a kelkáposztát, a sült bacont
és az aprított petrezselymet. Összeforgatom, és (durvára aprított mogyoróval
megszórva) azonnal tálalom.
Mautner Zsófi receptje az „Ízek nyomában”, 2015-ben megjelent Lidl szakácskönyvből.
Mautner Zsófi receptje az „Ízek nyomában”, 2015-ben megjelent Lidl szakácskönyvből.