2016. december 14.

Spagetti pirított kelkáposztával és baconnel


Vettem a piacon egy fej kelkáposztát, különösebb cél nélkül, aztán karácsonyi menü tervezése kapcsán, szakácskönyv lapozgatása közben akadtam rá erre a receptre, aminek láttán azonnal felcsillant a szemem, mert csupa „szeretem” dolog van benne. A könyvben szereplő recept szerint a kész ételt meg kellett volna szórni durvára aprított mogyoróval, de azt kihagytam, mert ÉP tiltakozott volna ellene, annak ellenére, hogy a textúra váltás miatt illene hozzá. Épp volt itthon piacon vett jóféle házi füstölt bacon a kalocsai húsos embertől, ami ugyan kissé sós, de az étel  további sózása nélkül épp kellemes lett a végeredmény. Nem egy kalóriaszegény fogás, de néha belefér, és isteni finom, az a fajta, aminek a maradékára rájársz ebéd után is, már ha marad...

Hozzávalók 3 főre:
20 dkg spagetti (én frisset használtam)
kb.15 dkg kelkáposzta (egy nagy fej 6-7 külső levele)
1 nagy fej lilahagyma
10 dkg füstölt baconszalonna, kockákra vágva
10 dkg gorgonzola sajt (picante, nem dolce)
1 csokor friss petrezselyem, finomra aprítva
2 evőkanál olívaolaj
frissen őrölt bors


A tésztát forró, lobogó, sós vízben felteszem főni, és “al dente” állagúra főzöm. Amíg fő, elkészítem a feltétet. Teljesen forróra hevítem a wokot, amikor szinte füstöl, zsiradék nélkül rádobom a baconkockákat, ropogósra és pirosra sütöm, majd kiveszem. Az edénybe 2 evőkanál olajat öntök, amikor forró, rádobom a félholdra vágott lilahagymát és a csíkokra vágott kelkáposztát. Néhány percig dobva-rázogatva pirítom, amíg a káposzta kissé összeesik, a széle megpirul, valamint enyhén karamellizálódik, közben tekerek rá borsot, de nem sózom, mert a gorgonzola és a bacon is elég sós. A kész tésztát leszűröm, hozzákeverem a gorgonzolát amely azonnal ráolvad és ízes bevonatot képez (ha kell, adok hozzá egy-két evőkanálnyit a tészta főzővizéből), majd hozzáadom a pirított  a kelkáposztát, a sült bacont és az aprított petrezselymet. Összeforgatom, és (durvára aprított mogyoróval megszórva) azonnal tálalom.

Mautner Zsófi receptje az „Ízek nyomában”, 2015-ben megjelent Lidl szakácskönyvből.