2016. december 20.

Meleg kelkáposzta saláta sütőtökkel és olajbogyóval


Karácsonyi böjtöt tartó nővéremnek készült ez a színes, ízes vegán saláta, közben mi húsevők a kelkáposztás, baconos spagettit ettük. Persze megkóstoltuk a salátáját is, és megállapítottuk, hogy isteni finom, még így mindenmentesen is és milyen finom lenne pld. egy kis kecskesajttal, vagy bivaly mozzarellával gazdagítva...

Hozzávalók 2 főre:
kb.15 dkg kelkáposzta (egy nagy fej 6-7 külső levele)
1 nagy fej lilahagyma
pár kocka sült sütőtök
maréknyi kalamata olívabogyó
fél vastaghúsú pirospaprika
1 csokor friss petrezselyem, finomra aprítva
fél gránátalma magjai (opcionális)
2 evőkanál olívaolaj
csipet (Maldon) só és frissen őrölt bors

Teljesen forróra hevítek egy wok serpenyőt, amikor szinte füstöl, 2 evőkanál olajat öntök bele és rádobom a félholdra vágott lilahagymát és a csíkokra vágott kelkáposztát. Néhány percig dobva-rázogatva pirítom, amíg a káposzta kissé összeesik, a széle megpirul, valamint enyhén karamellizálódik, közben picit megsózom, és tekerek rá borsot. Tányérra teszem, ráteszek pár kocka sült sütőtököt, a csíkokra vágott piros paprikát, rászórom a gránátalma magokat és a kalamata olajbogyókat, majd megszórom az aprított petrezselyemmel. Egy marék száraz serpenyőben pirított dióval is lehet gazdagítani.

Innen az ötlet.