2016. december 9.

Körtés paszternák krémleves zsályával és kakukkfűvel


Gazdag ízű, ünnepi krémleves, melyet akár előző nap is megfőzhetünk, tálalás előtt felmelegítünk, majd tejszínnel összeturmixolunk. A ropogósra sült bacon levesbetétként tündököl, kellemes textúra váltás a krémes leveshez. Füstölt házi sonkával is jó lenne.

Hozzávalók 4 főre:
2,5 dkg vaj
2 evőkanál olívaolaj
1 nagyobb fej vöröshagyma
4 db nagyobb paszternák
8 dl húsleves (vagy víz)
2 körte
só, frissen őrölt bors
6-8 levél friss zsálya
2-3 ágacska friss kakukkfű
4 dl tejszín
15 dkg szeletelt bacon a tálaláshoz, levesbetétnek

Megsütöm a bacont: sütőpapírral bélelt sütőlapra terítem a bacon szeleteket, sütőpapírt teszek rájuk és egy azonos méretű sütőlapot helyezek a tetejére, így annak súlyától, sülés közben nem pöndörödnek fel a szeletek. 200 fokos sütőben 15-20 perc alatt ropogósra sül, majd a tepsiről levéve, a bacont konyhai papírtörlőre téve kihűtöm és félreteszem tálalásig.
A zöldségeket meghámozom. A hagymát finomra aprítom, a paszternákot apróra, a körtét nagyobbra kockázom. Egy fazékban összeolvasztom a vajat az olívaolajjal és üvegesre párolom rajta a finomra aprított hagymát, majd hozzáadom a paszternákot, átforgatom, hogy a vaj-olaj keverék mindenütt bevonja és kevergetve dinsztelem 5-8 percig. Felöntöm a húslevessel (vagy vízzel), sózom, borsozom, hozzáadom a körtét, az aprított zsályát, az ágakról lefejtett kakukkfű levélkék nagy részét (egy keveset félreteszek a tálaláshoz) és fedő alatt addig főzöm, amíg a zöldségek megpuhulnak. A tejszínnel együtt blenderben, vagy botmixerrel simára pürésítem. Tálaláskor ropogósra sült bacont morzsolok a leves tetejére, megszórom a maradék kakukkfű levélkékkel és tekerek rá kevés fekete borsot.