2016. december 29.

Crostini avokádóval, kéksajttal és gránátalmával


Karácsonyi nagy trakta utáni üde kis party falatka. Szilveszteri büféasztalon is megállja a helyét, de akár nyár közepén is bevethető egy grill party előételeként.

Hozzávalók 6-8 főre:
1 rusztikus baguette, vagy gyökérkenyér
kevés olívaolaj
2 db érett avokádó
1 kis fej lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
1 chili paprika
1 zöld citrom (lime)
1 deci tejszín

frissen őrölt bors
5 dkg kéksajt (gorgonzola, stilton, roquefort vagy danish blue)
fél gránátalma magjai


Sütök egy gyökérkenyeret, másnap felszeletelem, tepsire sorakoztatom, a szeleteket meglocsolom kevés olívaolajjal és 200 fokos sütőben pár perc alatt megpirítom. Az avokádót kettévágom, kiszedem a magját és kikanalazom a húsát. Tálba teszem, villával összetöröm és meglocsolom a lime levével. A hagymát felaprítom, a fokhagymát pépesre reszelem, a kimagozott chili paprikát pedig vékony forgácsokra aprítom és hozzáadom az avokádóhoz. Ráöntöm a tejszínt, és botmixerrel pépesre keverem a világoszöld színével ártatlannak tűnő, de a chili paprika miatt izmos kencét. Amikor kész, sózom, borsozom, megkenem vele a kihűlt pirítósokat, megszórom kéksajt darabkákkal és a gránátalma magjaival.