2016. december 12.

Candida diéta


A Candida a legtöbb ember bélrendszerében megtalálható ártalmatlan emésztőgomba, mely normális körülmények között hasznos, mert közrejátszik bizonyos emésztési folyamatokban. Akkor van gond, ha túlszaporodik, ami a nőknél sokkal gyakrabban előfordul, mint férfiaknál.

A normális bélflóra egyensúlya felborulhat betegség, vagy antibiotikum kúra következtében, de leggyakrabban mi magunk tehetünk róla, hogy az egyensúly felborul. Nem fogyasztunk elég probiotikumot, túl kevés rostot, zöldséget és gyümölcsöt eszünk, mellette túl sok állati fehérjét, iparilag feldolgozott élelmiszert, melyek nem mentesek ízfokozóktól, állományjavítóktól, mesterséges színezékektől és a szervezetünk számára szükségtelen adalékanyagoktól. Túl sok édességet, kalóriadús és magas szénhidrát tartalmú élelmiszereket fogyasztunk, melyek ideális táptalajt biztosítanak a candida elszaporodásához, és végül, de nem utolsó sorban keveset mozgunk, és szinte állandóan stresszelünk.

A candida elszaporodása egy egész sor tünetet okoz. Ha azt tapasztaljuk, hogy a normálisnál fáradékonyabbak, kimerültebbek vagyunk, rosszul alszunk, ingerlékenyebbek vagyunk, evés után puffadunk, gyomorégést tapasztalunk, emésztési problémákat, nőgyógyászati tüneteket produkálunk, netán fehér lepedékes a nyelvünk, érdemes elvégeztetni egy candida tesztet, mellyel kimutatható a gombák túlszaporodása.

Jó hír, hogy megfelelő diétával orvosolható a probléma.
A candida diéta összetett és nem egyik napról a másikra, hanem 3 - 6 hónap alatt képes helyreállítani a normális állapotot. Mivel a candida gombák fő tápláléka a szénhidrát, elsősorban ezt kell kiiktatni étrendünkből, azaz meg kell vonnunk a táplálékot a gombától, „éheztetnünk” kell őket. Tilos minden fajta édesség, az is, ami nem cukorral, hanem mézzel, vagy fruktózzal készült, de még a gyümölcsök nagyrésze is tiltó listán van. A kenyérféléket, péksüteményeket és tésztaféleségeket, vagyis a magas szénhidrát tartalmú ételeket is ki kell iktatnunk az étrendünkből, és az első pár hétben tilos minden nemű élesztővel készült étel fogyasztása (nemcsak a kenyérfélék, hanem a bor, a sör és a sajtok nagy része is, a penészes sajtok különösen).
Bár a laktózt a candida gomba nem tudja lebontani, így az nem szolgál táplálékául, de a diéta alatt szigorúan tilos a kefir, a tejföl, és a tejszín fogyasztása, csakúgy, mint minden savanyúság, vagy ecetes étel, a gombák, szárított gyümölcsök és bolti késztermékek (mártások, ketchup, mustár, stb.). De akkor mit lehet enni?
Zöldségeket (kivéve a magas cukor, illetve szénhidrát tartalmúakat, mint a cukorborsó, cukorrépa, csemegekukorica), hajdinát, kölest, csírákat, magtejeket, sovány húst, halat, kagylóféléket, barna rizst (módjával), hidegen sajtolt olajokat. Vásároljunk megbízható forrásból származó élelmiszert és készítsünk lehetőleg mindent magunk.
Alaposan rágjuk meg az ételt és együnk nagyjából háromóránként egy keveset, nem jóllakva, hogy ne terheljük meg a gyomrot.

Ha már normális szintre csökkent a candida gombák száma a szervezetben, foglalkoznunk kell a normális bélflóra visszaállításával is, amiben a készen kapható, jó minőségű probiotikumok tudunk a leghatékonyabban segíteni. A probiotikum szedés hatásairól itt olvashatsz bővebben.Fontos emellett a lelki egyensúly helyreállítása is, a rendszeres testmozgás beiktatása és a minél stresszmentesebb életmód kialakítása, ami napjainkban nem egyszerű feladat, de nem is lehetetlen.