A sablé francia szó, jelentése homokos, ami a keksz omlós
állagára utal. Különlegessége, hogy nincs benne tojás, ellenben sok benne a vaj és nem érdemes túlgyúrni. A hétvégén két változatát sütöttem:
ezt a kardamomos-pisztáciás-narancsosat, meg egy vörösáfonyás-fehércsokisat. Jó
minőségű natúr pisztáciát eddig nem volt egyszerű beszerezni, de nemrég nyílt
egy webshop, ahol több fajta is kapható belőle, 2 napon belül házhoz is
szállítják, a kekszhez szükséges aszalt/kandírozott gyümölcsökkel és
vaníliarúddal együtt. Érdemes figyelemmel kísérni a Facebook oldalukat is, mert
gyakran, jó akciókkal rukkolnak elő.
Hozzávalók 32 db közepes méretű kekszhez:
Hozzávalók 32 db közepes méretű kekszhez:
225 g puha vaj (NEM margarin!)
10 dkg porcukor
2 g só (Guérande, naná)
1 vanília rúd kikapart magjai, vagy ½ teáskanál vanília
kivonat
32 dkg finomliszt
1 csapott mokkáskanál
őrölt kardamom
60 g hámozott natúr, sótlan pisztácia
60 g kandírozott narancshéj kocka
Az apró kockára vágott, szoba hőmérsékletű vajat robotgépben
habosra keverem. Rászitálom a porcukrot, hozzáadom a sót, a vanília magokat
(vagy vanília kivonatot), a kardamomot és magas fokozaton tovább keverem.
Rászitálom a lisztet, beleszórom a pisztáciát és a kandírozott narancshéjat és
ezzel is alaposan elkeverem, majd gyorsan, hogy át ne melegedjen a kezemtől,
rudat (hengert) formázok belőle és folpackba csomagolva 1-2 órát hűtőben, vagy
fél órát a fagyasztóban pihentetem, hogy visszadermedjen a vaj és szépen
lehessen szeletelni.
A hűtőből kivett hengerről lehámozom a csomagolást, majd éles késsel korongokat vágok belőle, melyeket sütőpapírral bélelt tepsire helyezek és 170 Celsius-fokra előmelegített sütőben kb. 15 percig sütöm a kekszeket, amíg a szélei halvány zsemle színűre barnulnak.
A hűtőből kivett hengerről lehámozom a csomagolást, majd éles késsel korongokat vágok belőle, melyeket sütőpapírral bélelt tepsire helyezek és 170 Celsius-fokra előmelegített sütőben kb. 15 percig sütöm a kekszeket, amíg a szélei halvány zsemle színűre barnulnak.
Pierre Hermé receptje
volt az alap, amit Édesem egyik Instagram bejegyzésében olvasottak alapján
továbbgondoltam.