Őszies gyümölcsleves, aminek az ötletét Gabi barátnőm receptje adta. Szőlőlé helyett friss szőlővel készítettem, a fűszerezése meg némileg hajaz kedvenc szilvalekvárom ízére. A szőlő, meg a szilva elég édes volt, még édesíteni sem kellett.
Hozzávalók 2 főre:
1 ek vaj
1/2 kg szilva
2 nagy fürt szőlő
1 vanília rúd
csipet őrölt kardamom
fél mokkáskanál őrölt gyömbér
2 dl vörösbor (most Cabernet sauvignon)
1 ek vaj
1/2 kg szilva
2 nagy fürt szőlő
1 vanília rúd
csipet őrölt kardamom
fél mokkáskanál őrölt gyömbér
2 dl vörösbor (most Cabernet sauvignon)
A szőlőt megmosom, a szőlőszemeket leszedegetem a kocsányról, a megmosott és kimagozott szilvát hosszában felszeletelem, egy keveset félreteszek levesbetétnek. Egy edényben megolvasztom a vajat, rádobom a szőlőszemeket és 5-8 percig kevergetve főzöm, közben a szőlőszemek kirepednek és kiengedik a levüket. A vanília rudat hosszában kettévágom, kikaparom a belsejét és a szilvával együtt a szőlőhöz adom. Fűszerezem a kardamommal és gyömbérrel, felöntöm a borral, felforralom, majd lefedve 5-6 percig alacsony hőfokon főzöm. Blenderben (vagy botmixerrel) turmixszolom, majd szitán átpasszírozom és a félretett (nyers) szilva szeletekkel tálalom. Hidegen, behűtve is finom.