2013. szeptember 26.

Sült zöldbab


Szakad meg a szívem, ha arra gondolok, hogy egy jó hónap múlva a piac mennyire szegényes lesz a mostani bőséghez képest. Szerdánként már nem mindig járok ki (iskolakezdés óta ketten maradtunk, kevesebb fogy mindenből), de szombatonként ráérősen elbeszélgetek a kedvenc árusaimmal, és kiélvezem a piacozás minden pillanatát. Múltkor zöldbab (meg sárga, vajbab) is került a kosaramba, különösebb cél nélkül, de olyan friss és szép volt, hogy kellett vennem. De mi legyen belőle? Eszembe jutott, hogy Zsófi áradozott a sült babról (meg az Ízes életben is), hát megpucoltam (a hegyes végét állítólag nem kell lecsípni, mert abban sok-sok íz rejlik, így maradt, nem vagyok én ellensége a kevesebb munkának).
Hozzávalók 2 főre:
fél kg zöldbab (vagy sárga, vagy lila)
2 dkg olvasztott vaj
2 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál curry por
só és frissen őrölt bors
1 kispohár (150 g) tejföl
1 gerezd fokhagyma, reszelve
200 C-fokra előmelegítem a sütőt, a babot megmosom, lecsöpögtetem, majd összeforgatom (egy tálban) 2 dkg olvasztott vajjal, 2 evőkanál olívaolajjal, sóval, frissen őrölt borssal és 1 teáskanál curry porral. Egy sütőpapírral bélelt sütőlapra borítom az egészet, betolom a forró sütőbe és 15 percig sütöm. Fokhagymás tejfölt adok mellé.
ÉP-nek is ízlett.