2009. november 3.

Zöldparadicsom savanyúság ecet és cukor nélkül


Ahhoz képest, hogy „csak” egy éretlen gyümölcs (vagy zöldség?), a zöldparadicsom kész csoda! Chutney-nak, lekvárnak, gyümölcssajtnak valami isteni, de bevallom, savanyúságnak eltéve nem rajongtam érte. Mostanig. Igaz, ez másképp készült, mind az a változat, amivel gyerekkoromban ki lehetett kergetni a világból, mert sokkal inkább hajaz a kovászos uborkára, azt meg nagyon szeretem! Tudom, a nagy „eltevések” ideje lejárt, a napokban inkább káposztát savanyít mindenki, az egyéb savanyúságok már a kamrapolcon sorakoznak, de jövőre is lesz nyárvég és akkor biztosan többet készítek ebből a finomságból, mint az idei teszt adag. A receptet Lauránál találtam és felettébb érdekelt, milyen lesz a zöldparadicsom savanyúság, amiben nincs ecet, sem cukor, csak só és a fűszerek. Állítólag 2-3 hét kell neki, hogy elkészüljön, én csak 5 hét elteltével jutottam a kóstolásig, de nagyon kellemes meglepetés ért. Sokkal jobb, mint az ecetes változat és a díszítésként belerakott sárgarépa és fokhagyma hab a torán, ha lehet, még finomabb, mint a zöldparadicsom!

Hozzávalók:
apró zöldparadicsom
sárgarépa
kapor
csombor
mustármag
szemes bors
egy ujjnyi meggyfa ág és pár meggyfa levél
pár gerezd fokhagyma
durva só és víz

Megtöltöm a savanyúságos üveget a zöldparadicsommal, felöntöm vízzel, majd a vizet egy mérőpohárba öntöm, így kiderül, mennyi sóra van szükség. Literenként 1 ek durva konyhasót elkeverek a vízben. Kiürítem az üveget és szárazra törölöm. Egy félbevágott fokhagyma gerezddel bekenem az üveg belsejét, az aljára teszek kaprot, csombort, mustármagot és szemes borsot, majd a zöldparadicsomot úgy, hogy közé szórom a felszeletelt sárgarépát és szeletelt fokhagymát. A végén felöntöm a sós vízzel és beleteszem a meggyfa ágat, meg a leveleket, ez különleges zamatot kölcsönöz a savanyúságnak. Pár napig egy kistányérral lefedve pihentetem (nálam a konyhapulton tanyázott), majd ha erjedni kezd, fedővel lezárom és hűvös, sötét helyre rakom. A leve előbb zavaros lesz, aztán kitisztul, két-három hét után fogyasztható. A fűszerektől nagyon jó ízű, a sárgarépa meg egyenesen durvajó:-)

Ha tetszett a recept, csatlakozz Gabojsza konyhája Facebook közösségéhez.

29 megjegyzés:

Belly írta...

Én is tettem el,most először.A meggyfalevél és a többi fűszer nagyon finom ízt ad neki.Kíváncsi vagyok,hogy milyen lehet ecet nélkül,jövőre majd kipróbálom így is.

Névtelen írta...

Igaz én sem voltam odáig a zöldparadicsom savanyúságért, de ez a második zöldpara. recept tőled, amit kipróbálok. Annyira gusztán néz ki, hogy kedvet kaptam hozzá. Egy hónap múlva már tesztelhetem is. Köszönöm.

Gabojsza írta...

Remélem ízleni fog! (nekem nagyon:-))

Rosina írta...

Lehet, hogy most rontottam el? Ez olyan istenien sikerült, nagyon finom, így önmagában is.
Most öntöttem le róla a levet, leszűrtem és lemostam a paradicsomokat. visszaöntöttem rá a levelet, rá a fedőt és vissza spájzba. Ugye, ezzel most elrontottam, hogy lemostam a paradicsomokat. olyan zavaros volt, hogy megijedtem..

Gabojsza írta...

Nem tudom, hogy elrontottad-e, vagy sem...majd kiderül. Nálam is zavaros volt (hisz erjedés közben természetes, hogy zavaros), de aztán kitisztult. Lehet, hogy még várnod kellett volna? :-)

Névtelen írta...

Én is kipróbáltam.Néhány nap után lezártam az üveget, azóta is erjed és a lezárt üvegfedél mellett csurog ki a lé. Ma már csak félig volt az üveg lével, ezért kinyitottam, ekkor úgy pezsgett néhány percig, mint a szóda. Most utántöltöttem sós vízzel a hiányzó levet,de most már a hűtőbe tettem. Persze előbb megkóstoltam: tényleg isteni finom :) Köszönöm!
Kicsit zavaros, de nem érdekel. Nagyon szeretnék ilyet jövőre többet is csinálni, nem tudom hol rontottam el.Miért forr két hete?

Gabojsza írta...

Nem tudok másra gondolni, mint hogy most jóval melegebb van, mint 2009 november elején volt és ezért forr, mint az őrült...

Verus írta...

Nagyon jól néz ki, ma neki is állok:-)
Azt szeretném kérdezni, hogy ha 3-4 hét után nem bontom ki, tovább is tárolható? Azaz, akár télen is fogyasztatom?

Gabojsza írta...

A kép az elkészítés pillanatában készült:-) Elvileg tárolható, nálunk elég hamar elfogyott, így ez irányú tapasztalatom nincsen. Sok sikert, remélem ízlik majd:-)

Carolus Magnus írta...

Kedves Gabojsza! A ma megmentett utolsó zöld paradicsomokból holnap szándékoznék egy ilyen savanyúsággal bíbelődni. A kérdésem (nyilván: kezdő, férfi, stb...:-) az, hgy mi célt szolgál az üveg fokhagymával történő kikenése? (Először ördögűzésre gondoltam, de talán tévedek...:-) Köszönettel: Károly (Ps.: a zöld paradicsom lekvár hatalmas siker lett a családban!)

Gabojsza írta...

Kedves Károly, a kései órára hivatkozva passzolhatok? :-)))
Az eredeti recept is így szólt. Az ördögűzés mellett gondolom fertőtlenítő hatása is lehet, mert az íz-illat hatást nem gondolnám túl hangsúlyosnak... Sok sikert, nekünk nagyon ízlett (másoknak is), remélem ízleni fog:-)

Névtelen írta...

Szia Gabojsza!

Kipróbáltam a zöldparadicsom savanyúságot, vasárnap raktam az üvegekbe és mára penészes lett a teteje, pedig szerintem mindent a recept szerint csináltam. Gondolom, most akkor dobhatom ki az egészet...? Mit csinálhattam rosszul?
Köszönöm a választ: Erzsi

Gabojsza írta...

Ajajj...nem tudom:-( Jól el volt mosva az üveg és a paradicsom is? Körbekented az üveg belsejét fokhagymával? Nekem még sosem penészedett be pár nap alatt...

Névtelen írta...

Nagypapa vagyok.
Rengeteg zöld paradicsom maradt a kertben. Remélem, hogy még valamennyi, valamennyit pirulni fog.
Meggy fa ág még csak-csak akad, de csombort nem tudom hol vegyek.
Megpróbálom nélküle, bízom benne hogy így is jó lesz.
Holnap a mamával ez lesz a dolgunk.
Majd beszámolok az eredményről.
Kívánjatok szerencsét hozzá
Köszönöm!

Gabojsza írta...

Sok szerencsét Nagypapa! Szorítok, hogy jól sikerüljön!

Mary írta...

Szia Gabojsza, hát itt ülök késő este és azon töröm a fejem mit csináljak a zöld marhaszív-paradicsomommal. Gyönyörű termés lett. Azt hiszem, a kissebbekből savanyúság és a nagyobbakból lekvár lesz. Így ki tudom egyszerre próbálni mindkét receptet. Őszintén szólva én az érett paradicsom lelkes fogyasztója vagyok, de hát ki tud ellenállni a szépen mosolygó óriás világos zöld pariknak?
Majd beszámolok, hogy sikerült. Köszi a fotókat, nagyon kedvcsináló!

Névtelen írta...

Kedves Gabojsza!
Köszönöm a jókívánságot.
Ma délután megszedtem a termést, lett úgy 20 kg. Került a kicsit színesedőkből az ablakba is, hátha beérik. Holnap a Mamával elrakjuk, még a kis unoka is fog segíteni.
Legyen szép hétvége mindenkinek.

Névtelen írta...

A Nagypapa!
Sikerült?
Remélem sikerült!
Csuda egy jó móka volt.
A rengeteg paradicsom egy része az ablakba került. Pódiumra állítottam őket. Most pirulnak, mint a zavarba hozott menyecskék,szépasszonyok.
http://kepfeltoltes.hu/view/111016/DSC00099_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/view/111016/DSC00100_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
A másik része pedig üvegbe.
http://kepfeltoltes.hu/view/111015/DSC00095_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
A nagylányom egy kicsit meglepődött a technológián. Annó' igaz, én is! A nagyon apró paradicsom pedig, üveg híján bő szájú pet. palackba, http://kepfeltoltes.hu/view/111016/DSC00103_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
remélem a másfél literes műanyagban is "beérik" és finom lesz.
Sajnos a tegnap reggeli fagy elpusztította a még virágzó paradicsom bokraimat. Egy nagyon dús és elburjánzott bokor alatt még találtam késő délután, hatalmas zöld paradicsomokat, azt hiszem ebből sült paradicsomot készít a Mama, már érzem az illatát.
Most pedig dologra, még vár a kert.
Szép napot mindenkinek.

Carolus Magnus írta...

Kedves Gabojsza! Elkészült, már vagy másfél hetes a kicsike, még meglehetősen zavarban van... Eddig minden rendben ment, ám pár napja vettem észre, hogy a tetején egy fehér lepedékréteg jelent meg. Szerintem nem penész, az illata sem rossz, de nem tudom hova tenni a dolgot. Ez az erjedés velejárója? Egyszer savanyodó káposzta tetején láttam effélét. van ötlete?

Gabojsza írta...

Kedves Nagypapa, nem apróztátok el...:-)Remélem jól sikerül!

Károly, jártam már így, igen, az erjedés velejárója, én egyszerűen lekanalaztam róla. A zavaros pedig előbb-utóbb kitisztul.

handi írta...

Kedves Gabojsza,
Először is, köszönet a tuti receptért!
A kérdésem az lenne, hogy lezárás után is még forr ugyebár a savanyúság, s már eléggé púpos az üveg fedele, félek, hogy leveti magáról....vagy ettől ne tartsak? Lecsillapodnak majd a kedélyek, esetleg túl hamar zártam le az üvegeket? Nyissam ki őket, vagy csak várjak, Te mit javasolsz?

Gabojsza írta...

Én kinyitnám, ha púposodik a teteje inkább tudjon "szuszogni", minthogy felrobbanjon:-)Majd ha már nem forr, vissza lehet zárni.

Névtelen írta...

Koszi a zoldparadicsomot... El sem hiszed, mennyire nincs meg keso. Mi Angliaban elunk es mostanra, oktober vegere tele a kiskert beeretlen zold paradicsommal. Szegenyek. Ugyhogy a recepted altal ma "befozunk". Ugyan itt nincs meggyfa, de valami vadcseresznye tanyazik a szomszed udvaran, ugyhogy kiprobaljuk az egyik uvegben. Koszi

Zsuzsanna 47 írta...

Kedves Gabojsza!
Az erkélyre ültettem /vödörbe/ fekete paradicsomot aminek felséges íze van és apró termése.Csak azt nem tudtam, hogy felső erkélyig fog futni.A lényeg, hogy most van kb. 80 dkg apró zöld paradicsomom és megpróbálnám a receptedet.Csak az a fránya csombor, azt honnét vegyek.Azt már tudom , hogy más néven borsikafű.Szerinted szárítva, is jó lenne? Előre is köszönöm:Zsuzsa

Gabojsza írta...

Kedves Zsuzsa, én is szárítottat használtam:-) A fekete paradicsomot idén fedeztem fel, nagyon ízlett, tartós kapcsolatunk lesz.

Szabo Domokos írta...

Szi! Remeknek őgérkezik a zöldparadicsom recept. Erjedés alatt lezárni a kannát....kicsit veszélyesnek tűnik. Lazára kell tekerni a fedelet?
Köszi

sz.marika írta...

Szia! Ezek szerint túléltétek, ti vagytok az élő bizonyítéka annak, hogy a savanyúságnak elrakott zöldparadicsom ecetmentesen se mérgező. :-)

Anna Nemeth írta...

Kedves Gabojsza! Olyan előfordult már nálad, hogy picit kicsurgott a lé a fedő alól a lezárás után? És az, hogy pici buborékok vannak benne, illetve az alján (csak az alján) fehér lepedék van, az normális? Levettem őket a polcról, mert valami kifolyt, és le akartam ellenőrizni, hogy a zöldparadicsomok jól vannak-e lezárva, és amikor a fedélre még ráhúztam (volna, mert nem tudtam már), kicsit pisszegő hangot adott, mintha gáz jönne ki. Ezzel volt már tapasztalatod? Kb. 2 hete tettem el őket.

Éva írta...

A "nagypapa " biztos nem tudta,hogy a csombort Erdélyben csombort,odaát borsikafű a neve.