2009. november 8.

Fahéjas almás rózsák


Tegnap vettem friss leveles tésztát, persze más terveim voltak vele, aztán megláttam, megcsináltam (cukor helyett mézzel). Az a fajta édesség, mely elfogy, még mielőtt teljesen kihűlne…naaaagyon jó!

Hozzávalók:
1 csomag friss leveles tészta
mérettől függően 3-5 alma
2 ek méz
2 tk őrölt fahéj
4 dl víz
3 ek cukor
2 ek citromlé

Az almákat megmosom, félbevágom, a magházakat kivágom (karalábévájóval). Felteszem a vizet főni a 3 ek cukorral és 2 ek citromlével. Az almákat vékonyra szeletelem és a forrásban levő vízbe teszem 2 percre (addig, hogy könnyen lehessen hajlítani). 2 perc múlva kiveszem, majd tiszta konyharuhára rakosgatva megszárítom.
A friss leveles tészta kész áldás, semmi dolog vele, kinyújtva kapható, sütőpapírra tekerve, nincs más teendőm, csak letekerem (ha fagyasztottal dolgoznék, azt előbb vékonyra nyújtanám). Meglocsolom mézzel, megszórom fahéjjal (a szerecsendió - citromhéj keveréket elfelejtettem) majd derelyevágóval ujjnyi széles csíkokra vágom. A csíkokat kirakom az alma szeletekkel úgy, hogy kissé fedjék egymást, majd a másik végétől kezdve, mint ahonnan az almaszeleteket kezdtem pakolni - szorosan feltekerem. Sütőpapírral bélelt tepsire, egymástól tisztes távolságba helyezem és 220 fokon sütöm kb 25 percig. Isteni fahéjas sült alma illat terjeng a lakásban, sereglenek a konyhába az éhes szájak, alig tudják kivárni, ha kissé kihűl megszórhassam porcukorral.

Az ortodox naptár szerint ma van a névnapom, mondtam a családnak, hogy akkor most lehet engem ünnepelni. Mondták, hogy jó, de akkor süssek valamit. Ezt sütöttem. Jól tettem:-)


2010 szeptember 5-én ezzel nyertem meg az első Kiskőrösi Sütiparádé "leglátványosabb süti" különdíját.