2009. november 8.

Fahéjas almás rózsák


Tegnap vettem friss leveles tésztát, persze más terveim voltak vele, aztán megláttam, megcsináltam (cukor helyett mézzel). Az a fajta édesség, mely elfogy, még mielőtt teljesen kihűlne…naaaagyon jó!

Hozzávalók:
1 csomag friss leveles tészta
mérettől függően 3-5 alma
2 ek méz
2 tk őrölt fahéj
4 dl víz
3 ek cukor
2 ek citromlé

Az almákat megmosom, félbevágom, a magházakat kivágom (karalábévájóval). Felteszem a vizet főni a 3 ek cukorral és 2 ek citromlével. Az almákat vékonyra szeletelem és a forrásban levő vízbe teszem 2 percre (addig, hogy könnyen lehessen hajlítani). 2 perc múlva kiveszem, majd tiszta konyharuhára rakosgatva megszárítom.
A friss leveles tészta kész áldás, semmi dolog vele, kinyújtva kapható, sütőpapírra tekerve, nincs más teendőm, csak letekerem (ha fagyasztottal dolgoznék, azt előbb vékonyra nyújtanám). Meglocsolom mézzel, megszórom fahéjjal (a szerecsendió - citromhéj keveréket elfelejtettem) majd derelyevágóval ujjnyi széles csíkokra vágom. A csíkokat kirakom az alma szeletekkel úgy, hogy kissé fedjék egymást, majd a másik végétől kezdve, mint ahonnan az almaszeleteket kezdtem pakolni - szorosan feltekerem. Sütőpapírral bélelt tepsire, egymástól tisztes távolságba helyezem és 220 fokon sütöm kb 25 percig. Isteni fahéjas sült alma illat terjeng a lakásban, sereglenek a konyhába az éhes szájak, alig tudják kivárni, ha kissé kihűl megszórhassam porcukorral.

Az ortodox naptár szerint ma van a névnapom, mondtam a családnak, hogy akkor most lehet engem ünnepelni. Mondták, hogy jó, de akkor süssek valamit. Ezt sütöttem. Jól tettem:-)


2010 szeptember 5-én ezzel nyertem meg az első Kiskőrösi Sütiparádé "leglátványosabb süti" különdíját. 

13 megjegyzés:

sedith írta...

Nálad is istenien néznek ki, gratulálok! Nagyon megkívántam őket, a következő nagybevásárláskor levelestészta is megy a kosaramba!;):)
Boldog névnapot!;):) Én még a saját naptár szerinti névnapokat sem tudom, nemhogy a "többiekét" is észbetartsam!:)

sedith írta...

Bocs', még kérdeznék valamit, bár nem a recepthez tartozik. Miért van, hogy most olyan sokára jelennek meg a receptajánlók a gasztro-n? Tegnap reggeliben több, mint két óra is eltelt és sehol semmi. Tovább már nem követtem. :)
Köszi a válaszodat, és ne haragudj, hogy ezzel is zaklatlak!

gabojsza írta...

Köszönöm a jókívánságokat:-)
A második kérdésedre a válasz: nem tudom :-)Időnként beragad...

sedith írta...

Még mindig én...
Most megynitottam az oldalt Mozillával és ott frissítve van az oldal. Akkor talán az Opera volt a hibás?

Judith írta...

Gyonyoruek!
Isten eltessen nevnapod alkalmabol! Nem csodalom, hogy elfogytak meg mielott kihultek, mi is igy jartunk, pedig csak ketten vagyunk...
Koszonom, hogy kiprobaltad!

lúdanyó írta...

Nagyon gyors voltál :) Sok boldogságot kívánok ezen a szép napon (az esőtől most tekintsünk el)!

Orpheo írta...

It's a pity that I can not speak, read - in general - understand Hungarian. These recipes are very interesting, not for me specially but for my wife :)
So just let me observe Your blog attentively :)
Greetings from south Poland
Sławek aka Orpheo

gabojsza írta...

Thank you! You're welcome, anytime:-)

miki írta...

chestia asta arata grozav!Ai vrea sa-mi spui si mie cum se pregateste/De aici, din pacate , nu inteleg nimic

gabojsza írta...

Draga Miki, nimic mai simplu! Un pachet de foietaj si cateva mere...ca multe retete bune, si asta a pornit de la romance si a trecut pe la multa lume:-) aici gasesti in lb. romana cum se face:
http://href.hu/x/aknq
http://href.hu/x/akns

Sa-mi spui cum ti-au reusit!:-)

andi írta...

Nagyon-nagyon gusztusos!Ilyet fogok készíteni :)

xebeche írta...

Kedves Gabojsza,
ez a recept szuperjó,viszont egy prolémám adódott. A megadott hőfokon a rózsák teteje jócskán megégett, mikor a tészta még puha volt.Ráadásul egy jópár szét is bomlott. Van valami trükkje a sütésnek?

Gabojsza írta...

khmmm...trükk, az nincs...volt már, hogy nekem is megégett egy-két alma szirom teteje. Próbáld meg alacsonyabb hőfokon, kicsit hosszabb ideig.