2009. november 6.

Sült ricottás parmezán golyók


Hozzávalók:
250 g ricotta
130 g friss, házi morzsa, plussz valamennyi a hempergetéshez
65 g frissen reszelt parmezán
1 tojás
frissen őrölt bors, ízlés szerint
egy csomó petrezselyem zöld, aprítva
maréknyi medvehagyma levél, aprítva (szezonban friss, most fagyasztott)
a parmezánnak köszönhetően nem kellett sózni

Összekeverem, golyózom, zsemlemorzsába hempergetem, majd bő, forró olajban kisütöm.

Innen ötleteltem, de a biztonság kedvéért tettem bele tojást is, mert nincs nagyobb méreg, mint mikor az olajban sülés közben atomjaira esik szét egy sereg golyóbis…a medvehagyma hirtelen ötlet volt, megláttam a mélyhűtőben, mikor vettem ki a petrezselymet.

6 megjegyzés:

Ottis írta...

Ez megint egy kedvemre való recept, ha kapok ordát kipróbálom azzal!

Névtelen írta...

A virslit kihagytad a receptből.

gabojsza írta...

Ez most poén akart lenni?
(bocs, de nem vagyok túl vicces kedvemben)

Tycho Brache írta...

Kipróbáltam ma a fenti receptet. A ricotta és a parmezán keveréke olyan híg, hogy abból golyót formálni nem lehet. A leírásból nem derül ki egyértelműen, hogy a morzsa belekerül a keverékbe, vagy csak a golyókat forgatjuk bele, de mivel nélküle nem állt össze, belekevertem. Így már formálható állagot nyert a massza. Látványra olyan lett sütés után, mint a képen, de egy száraz, neutrális, vagy még inkább prézli ízű valami lett a végeredmény. A gyerekeknek hagymás-körtés-rikottás krumplipürével kiegészítve ízlett, de én lényegesen jobbra számítottam.

Gabojsza írta...

Koszonom a visszajelzest, javitom a bejegyzesben a zsemlemorzsara vonatkozo reszt. Emlekeim szerint nem volt neutralis, sem prezli ízu, a nagy csokor medvehagymatol es petrezselyemtol nem is lehetett az.
Bocs az ekezetnelkulisegert, epp kulfoldon vagyok.

Tycho Brache írta...

Most megkóstoltam újra a maradékot, másfélnaposan, hidegen, kezd ízleni... De lehet, hogy valamilyen karakteresebb ízű sajttal kellene helyettesíteni a parmezánt, vagy az arányokat módosítani a javára.