2009. november 10.

Stifado


Egy görögországi nyaralás emlékére készült ez a fogás. Lehet, hogy nem túl autentikus, de annál finomabb:-)

Hozzávalók 6 főre:
1 kg marhahús (hátszín, vagy comb), vékonyra szeletelve
fél dl olívaolaj
4-5 fej salottahagyma
1-2 ek darált paprikakrém
2 nagy gerezd fokhagyma
1 dl félédes bor (vagy száraz bor + 1 kk méz)
1 dl alaplé
fahéj rudacskák
maréknyi szegfűbors
friss rozmaring
1 dl paradicsomlé
só, frissen őrölt bors

A marhahús szeleteket sózom, borsozom. Az olívaolajat egy tányérba öntöm és a hússzeletek mindkét oldalát belemártom, majd tetőcserép-szerűen lerakom egy sütőtálba, aminek az alján várakozik 1-2 friss rozmaring ág. A hússzeletek közé teszem a felvágott hagymát, mindegyik szeletre kerül egy kevés paprikakrém, minden 2 szelet közé dugok egy kis darab fahéj rudat és 1-2 szem szegfűborsot. Ráöntöm a bort, az alaplevet és a paradicsomlevet és fóliával lefedve 180 fokos sütőben addig párolom, míg a hús megpuhul és omlós lesz. Ekkor leveszem a fóliát és addig sütöm, míg a szaftja besűrűsödik, a hús pedig kap egy kis színt. Krumplipürével, vagy gombás rizzsel tálalom.

5 megjegyzés:

schteca írta...

Gabojsza, drága, ez igen jól hangzik, a hétvégén mindenképpen kipróbálom. Majd jelentem, hogy milyen lett (ha el nem rontom).

schteca írta...

Szeretném jelenteni, hogy azt hiszem nem rontottam el, mert nagyon izlett a családnak, nekem is. Nagyon finom és valószínűleg többször fogják kérni. Gombás rizst adtam hozzá.

gabojsza írta...

Egészségetekre!:-)

Alíz, Erdélyből írta...

Ez nagyon finom lehet, ki is fogom próbálni. Kukkants be hozzám, mert egy bejegyzésemben megemlitettelek. :)

borzas írta...

a sztifádóhoz egészben hagyott, vele együtt párolt gyöngyhagyma (oké, salotta) dukál. továbbá pl. vadnyúl, vagy kakas hálás alapanyag hozzá. de amúgy szép, jó! :)