2009. november 2.

Rolling dumplings, avagy mákos sült gombócok


Max barátom a házigazdája a soron következő VigyázzKészFőzz! játéknak. Mivel ő a (fagyi)gombóckirály, minket is gördülő gombócolásra bíztatott. Ezennel egy nem gombóc formában megszokott klasszikust gombócosítottam, mákos bejglit készítettem úgy, hogy az a játék kiírásának megfeleljen.

Először a tölteléket készítem el: 20 dkg darált mákot 2 dl tejjel, 10 dkg porcukorral, maréknyi részeg mazsolával (a törkölypálinkás üveg aljáról, vagy ennek híján rumba áztatott mazsolával), 1 citrom reszelt héjával és fél dl rummal 20-25 perc alatt, gyakori kevergetés mellett, sűrű krémmé főzöm, hagyom kihűlni.
20 dkg lisztben elmorzsolok 8 dkg hideg vajat. 1 dkg élesztőből fél dl langyos tejben 1 kiskanál cukorral kovászt készítek, ha felfutott, hozzáadom a vajas liszthez. Az egészet 1 tojássárgájával, fél ek porcukorral, csipet sóval és annyi tejföllel, amennyit felvesz, rugalmas, fényes tésztát gyúrok, majd 60 percig pihentetem.

Lisztezett felületen kb fél cm vastagra kinyújtom és egy pohárral, vagy méretesebb pogácsaszaggatóval köröket szaggatok belőle. A maradék tésztát újra összegyúrom, kinyújtom, szaggatom, mindaddig, míg az egész tésztám el nem fogy. Minden tésztakörre teszek egy kiskanálnyi máktölteléket és vigyázva, hogy a töltelék középen maradjon, gombóccá formázom. A gombócokat tojássárgájával lekenem, majd a hűtőszekrényben, sütőpapírral bélelt tepsin (amin majd sülni fognak) kb 12 órát pihentetem, ez idő alatt gombóckáim kissé megkelnek. Pihenőidő lejártával (ami nálam épp éjszakára esett) ismét lekenem, de ezúttal a tojás fehérjével. Megvárom, míg a fehérje megszárad rajtuk, majd egy bambusz (saslik)pálcikával megszurkálva (nehogy szétrepedjenek) előmelegített, 180 fokos sütőben kb 15 perc alatt megsütöm.


ÉP mosolygósan ébredt a jó illatra, az ötlettől remélem Max is elmosolyodik:-) Köszönöm a játékot!