2009. november 22.

Kardamomos mézes pulyka, sütőtökkel


Már hiányérzetem volt, az elmúlt napokban nem volt időm sem főzni, sem írni, vagy végleges formába önteni azt, ami majdnem készen vár arra, hogy megosszam Veletek. Pedig elmaradásom van bőven…nem írtam erdélyi utunkról, sem Krakkóról, vagy a csodálatos szarvasgombás vacsoráról. Jó pár fénykép vár kísérő szövegre, de majd utolérem magam és szép sorban, mindenről beszámolok:-)

Egy egyszerűen rafinált fogással térek vissza, amit még az ActiFry próbahónap alatt készítettem és ami képes egy kis színt vinni a ködös, nyálkás őszbe.

Hozzávalók:
A pácoláshoz:
4 evőkanál méz
2 evőkanál sherry
1 teáskanál őrölt kardamom
só és frissen őrölt bors
400 g csíkokra, vagy kockákra vágott pulyka mellfilé
2 evőkanál olívaolaj
fél citrom leve
40 dkg kanadai sütőtök, tisztítva, kockákra vágva

Megmelegítem a mézet, belekeverem a sherryt, őrölt kardamomot és tekerek bele borsot. Az aprított húst belekeverem a pácba és legalább 30 percig hagyom pihenni. A sütőtök kockákat beleszórom az ActiFry-ba, meglocsolom ¾ mérőkanál olívaolajjal és elindítom a gépet. 5-8 perc után (attól függ, mekkorákra vágtam a sütőtök kockákat) mellészórom a pácolt húst, rácsorgatom a páclevet, bőkezűen sózom, borsozom és meglocsolom egy fél citrom levével, majd újra elindítom a gépet és 10 perc alatt el is készül.
Tálalás előtt még hagyom 2-3 percig pihenni, ezalatt lecsillapodnak a húsnedvek és fogyasztható hőmérsékletűre hűl a finom bevonatos, élénkszínű, vidámító fogás.

Innen ötleteltem.