2008. november 28.

Citrusos ricottatorta

Mamma barátném készítette ezt a tortát egy beszélgetős ebéd desszertjeként. Két baj van vele: komolyan addiktív és még langyosan el szokott fogyni…nem először sütöm, és nem utoljára. Egyszerűen mennyei.

Hozzávalók:
Az omlós tésztához
300 g búzaliszt (BL80)
160 g vaj
120 g cukor
1 db tojássárgája
1 db citrom reszelt héja
1 ek citromlé
1 csipet só
A töltelékhez
5 ek (házi) narancslekvár
400 g ricotta
3 db tojás
150 g cukor 
2 ek étkezési keményítő
1 csipet só
2 db citrom forgácsolt héja
5-6 ek citromlé
30%-os tejszín, igény szerint

A sütőt légkeverésen 175 ºC-ra előmelegítem. Egy 26 cm-es kapcsos tortaformát egy konyhai törlőpapírral alaposan kikenek vajjal. Elkészítem a tölteléket: egy tálba teszem a ricottát, a tojásokat, a cukrot és a kézi robotgéppel alaposan összekeverem. Beleteszem a keményítőt, és annyi tejszínt, hogy még sűrű massza legyen. Beleforgácsolom a citrom héját, és 5 kanálnyi citromlevet, meg egy csipet sót.
A recept úgy szól, hogy a tészta hozzávalóiból omlós tésztát gyúrok, frissentartó fóliába csomagolom és félórára a hűtőbe teszem. Ezt nyáron így is csináltam, de most, télen nem hűtöttem, hanem a tésztát elfeleztem úgy 60:40 arányban és hűtés nélkül, dolgoztam tovább.
A nagyobbik tésztát egy kb 28 cm-es koronggá nyújtom és belelapítom a tortaforma aljába úgy, hogy kb 2 cm-es peremet is készítek. Villával megszurkálom. Rásimítom a narancslekvárt, annyit, hogy vékonyan, de épp ellepje mindenhol, rákanalazom a ricottás tölteléket és elegyengetem.
Kinyújtom a kisebb tésztát is, ezt épp 26 cm-es körre. Ha megvan, ráemelem a töltelékre, de ezt már egyengetni nem lehet, csak ráfektetni és a széleit benyomkodni az alsó tésztához.
Ezt is megszurkálom villával alaposan mindenhol, hogy a gőz tudjon távozni belőle.
Betolom a sütő középső részére és kb 45 percig, tűpróbáig sütöm.

Mamma receptje alapján.