Hozzávalók:
Az omlós tésztához
300 g búzaliszt (BL80)
160 g vaj
120 g cukor
1 db tojássárgája
1 db citrom reszelt héja
1 ek citromlé
1 csipet só
A töltelékhez
5 ek (házi) narancslekvár
Az omlós tésztához
300 g búzaliszt (BL80)
160 g vaj
120 g cukor
1 db tojássárgája
1 db citrom reszelt héja
1 ek citromlé
1 csipet só
A töltelékhez
5 ek (házi) narancslekvár
3 db tojás
150 g cukor
150 g cukor
2 ek étkezési keményítő
1 csipet só
2 db citrom forgácsolt héja
5-6 ek citromlé
1 csipet só
2 db citrom forgácsolt héja
5-6 ek citromlé
30%-os tejszín, igény szerint
A recept úgy szól, hogy a tészta hozzávalóiból omlós tésztát gyúrok, frissentartó fóliába csomagolom és félórára a hűtőbe teszem. Ezt nyáron így is csináltam, de most, télen nem hűtöttem, hanem a tésztát elfeleztem úgy 60:40 arányban és hűtés nélkül, dolgoztam tovább.
A nagyobbik tésztát egy kb 28 cm-es koronggá nyújtom és belelapítom a tortaforma aljába úgy, hogy kb 2 cm-es peremet is készítek. Villával megszurkálom. Rásimítom a narancslekvárt, annyit, hogy vékonyan, de épp ellepje mindenhol, rákanalazom a ricottás tölteléket és elegyengetem.
Kinyújtom a kisebb tésztát is, ezt épp 26 cm-es körre. Ha megvan, ráemelem a töltelékre, de ezt már egyengetni nem lehet, csak ráfektetni és a széleit benyomkodni az alsó tésztához.
Ezt is megszurkálom villával alaposan mindenhol, hogy a gőz tudjon távozni belőle.
Betolom a sütő középső részére és kb 45 percig, tűpróbáig sütöm.
Kinyújtom a kisebb tésztát is, ezt épp 26 cm-es körre. Ha megvan, ráemelem a töltelékre, de ezt már egyengetni nem lehet, csak ráfektetni és a széleit benyomkodni az alsó tésztához.
Ezt is megszurkálom villával alaposan mindenhol, hogy a gőz tudjon távozni belőle.
Betolom a sütő középső részére és kb 45 percig, tűpróbáig sütöm.
Mamma receptje alapján.