2008. november 2.

Illatos gombaleves - VKF! XX.



Öregszem. Ezt azon kívül, hogy szülinapi tortámon szaporodnak a gyertyák, azon is észlelem, hogy egyre inkább lesznek olyan szokásaim, igényeim, amiről eddig azt gondoltam, majd egyszer…Ilyen a leves is. Éveken keresztül jól megvoltunk leves nélküli ebédeken, levest kizárólag hétvégén ettünk, a szüleimnél. Náluk nem ebéd az ebéd leves nélkül. Az utóbbi időben kívánjuk, igényeljük a levest (csak mi, a lányok nem mindig), így egyre gyakrabban készül a konyhámban. Persze a húslevesem sosem lesz olyan, mint Anyósomé volt, de még az Édesanyámé is messze van, de van, amire már büszke vagyok. Ilyen a kedvenc, illatos gombalevesem:

Hozzávalók:
30 dkg vegyes, friss gomba (barna és fehér csiperke, laska, shiitake. Ha vargánya is kerül bele, az már ízorgia)
3-4 sárgarépa
1-2 fehérrépa
petrezselyem zöldje
egy fej vöröshagyma (póréhagymával még finomabb)
2 gerezd fokhagyma
só, bors
csipet szerecsendió, frissen reszelve
1 ek morzsolt majoránna
1 ek morzsolt bazsalikom
fél mokkáskanálnyi édes fűszerpaprika
kevés olivaolaj
maréknyi aprócsiga tészta, vagy ha nagyon-nagyon ráérek, házi csipetke
1,5 liter húsleves, vagy alaplé
fél friss chili, kimagozva, vékonyra szeletelve
pár csepp citromlé

A gombát, zöldségeket megtisztítom, szeletelem, karikázom.
Készítek egy ízes, koncentrált gombapörköltet: kevés olajon a hagymát megpárolom, a tűzről levéve teszek hozzá fél mokkáskanálnyi fűszerpaprikát. Elkeverem, hozzáadom a fokhagymát, gombát és a fűszerekkel együtt, lefedve, néha megkevergetve hagyom, hogy a gomba kiengedje, majd elfője a levét. Ekkor hozzáadom a többi zöldséget, pár perc kevergetés - dinsztelés után felöntöm a hús alaplével és főzöm amíg megpuhulnak a zöldségek. Az utolsó 10 percben hozzáadom a tésztát (vagy csipetkét). Amikor megfőtt, ízesítem a friss chilivel, pár csepp citromlével és keverek bele egy kis csokor apróra vágott petrezselymet, majd tálalok.
Ha marad belőle, másnap 1-2 dl tejszínnel dúsítva új köntösbe tálalható.

Köszönöm Cserkének a remek témát.

A többi levesem ITT.

4 megjegyzés:

max írta...

Szerintem Nálatok többen is örülnek annak hogy Te idősödsz:-), viszont az ételek meg veled tökéletesednek. Ja és mit szólnál árucseréhez? egy tálka kocsonka egy ilyenért:-)

gabojsza írta...

Hol az a tál kocsonya??? :-)))

Fehérnyúl írta...

Anya, ez isteni!... :):):)

Megcsináltam, nagyon finom. Köszönöm a receptet. (Citrom levet kihagytam belőle.)

Nóra írta...

Tegnap szert tettem egy kisebb kosár fris gombára: vargánya, nagyspórájú csiperke és szekfűgomba. Ezt a levest próbálom ki belőle. :-) Köszi szépen!