2008. november 2.

Illatos gombaleves - VKF! XX.


Öregszem. Ezt azon kívül, hogy szülinapi tortámon szaporodnak a gyertyák, azon is észlelem, hogy egyre inkább lesznek olyan szokásaim, igényeim, amiről eddig azt gondoltam, majd egyszer…Ilyen a leves is. Éveken keresztül jól megvoltunk leves nélküli ebédeken, levest kizárólag hétvégén ettünk, a szüleimnél. Náluk nem ebéd az ebéd leves nélkül. Az utóbbi időben kívánjuk, igényeljük a levest (csak mi, a lányok nem mindig), így egyre gyakrabban készül a konyhámban. Persze a húslevesem sosem lesz olyan, mint Anyósomé volt, de még az Édesanyámé is messze van, de van, amire már büszke vagyok. Ilyen a kedvenc, illatos gombalevesem:


Hozzávalók:

30 dkg vegyes, friss gomba (barna és fehér csiperke, laska, shiitake. Ha vargánya is kerül bele, az már ízorgia)

3-4 sárgarépa

1-2 fehérrépa

petrezselyem zöldje

egy fej vöröshagyma (póréhagymával még finomabb)

2 gerezd fokhagyma

só, bors

csipet szerecsendió, frissen reszelve

1 ek morzsolt majoránna

1 ek morzsolt bazsalikom

fél mokkáskanálnyi édesnemes fűszerpaprika

kevés olivaolaj

maréknyi aprócsiga tészta, vagy ha nagyon-nagyon ráérek, házi csipetke

1,5 liter húsleves, vagy alaplé

fél friss chili, kimagozva, vékonyra szeletelve

pár csepp citromlé


A gombát, zöldségeket megtisztítom, szeletelem, karikázom.
Készítek egy ízes, koncentrált gombapörköltet: kevés olajon a hagymát megpárolom, a tűzről levéve teszek hozzá fél mokkáskanálnyi fűszerpaprikát. Elkeverem, hozzáadom a fokhagymát, gombát és a fűszerekkel együtt, lefedve, néha megkevergetve hagyom, hogy a gomba kiengedje, majd elfője a levét. Ekkor hozzáadom a többi zöldséget, pár perc kevergetés - dinsztelés után felöntöm a hús alaplével és főzöm amíg megpuhulnak a zöldségek. Az utolsó 10 percben hozzáadom a tésztát (vagy csipetkét). Amikor megfőtt, ízesítem a friss chilivel, pár csepp citromlével és keverek bele egy kis csokor apróra vágott petrezselymet, majd tálalok.

Ha marad belőle, másnap 1-2 dl tejszínnel dúsítva új köntösbe tálalható.


Köszönöm Cserkének a remek témát.


Többi levesem:

Csülkös bableves
Currys sütőtök krémleves garnélával

Hideg kovászos uborka leves

Karfiol krémleves füstölt lazaccal

Korhelyleves

Lucskos káposzta

Medvehagymás brokkoli krémleves

Pacalleves

Rebarbara krémleves

Sáfrányos hagyma krémleves

Sonkás burgonya krémleves
Sütőtök krémleves tökmagolajjal

Tárkonyos pityókaleves

Zöldség leves

4 megjegyzés:

max írta...

Szerintem Nálatok többen is örülnek annak hogy Te idősödsz:-), viszont az ételek meg veled tökéletesednek. Ja és mit szólnál árucseréhez? egy tálka kocsonka egy ilyenért:-)

gabojsza írta...

Hol az a tál kocsonya??? :-)))

Fehérnyúl írta...

Anya, ez isteni!... :):):)

Megcsináltam, nagyon finom. Köszönöm a receptet. (Citrom levet kihagytam belőle.)

Nóra írta...

Tegnap szert tettem egy kisebb kosár fris gombára: vargánya, nagyspórájú csiperke és szekfűgomba. Ezt a levest próbálom ki belőle. :-) Köszi szépen!