2008. november 11.

Márton napi lúd lakoma

Barátainkat lúd lakomára hívtam: előételnek a welcome pálinkák után friss libatepertőt ettünk lilahagymával, majd konfitált libacomb és szárnytő következett, köretnek birsalmás-áfonyás párolt lilakáposzta, petrezselymes krumplival és hozzá a szombaton kóstolt egyik legszebb újbor: egy üde, friss, gyümölcsös Kékfrankos rozé. A desszert pár falat Heidi csokoládé, szóra sem érdemes, ám mégis jól esett egy kis édesség a vacsora lezárásaként.


A libatepertőhöz feldaraboltam a libahájat és egy vastalajú, magas falú edényben kiolvasztottam a zsírját, majd addig sütöttem, míg aranybarnák lettek a töpörtyűk. Szűrőkanállal kiszedtem és sóztam.

A libacombot és szárnytövet megmostam, papírtörlővel leszárítottam, sóztam, borsoztam. A legmélyebb sütőtálamban foglaltak helyet, megszórtam majoránnával és annyi meleg libazsírt öntöttem rájuk, hogy elfedje a húst. Így kerültek a 100 fokra előmelegített sütőbe, ahol kerek hat órát töltöttek, ezalatt vajpuhák lettek a libazsírban. Ekkor átköltöztek egy rácsos tepsibe és grillfokozaton ropogósra sültek.

A lila káposztához  GR receptjét használtam.

A petrezselymes krumplihoz a vízben főtt, kockára vágott krumplit átfuttattam egy kis libazsíron, amiben egy szép csokor aprított petrezselyem várakozott.

Béleczki Mihály Nagymester Kékfrankos rozéja csak feltette az í-re a pontot!:-)