2008. november 24.

Mákos kalács



Bevallom, kalácsot még sosem sütöttem, mert Édesanyám olyan fantasztikus kalácsokat süt, hogy eddig nem volt érdemes próbálkoznom. Minap olvastam CSBL-nél ezt a kalács receptet, és rákattantam, ilyet sütnöm kell! (hétvégén meg is sütöttem, a mi szánk íze szerint, mákkal meg narancslekvárral.

Hozzávalók: a tésztához:
25 dkg liszt és még egy kevés a nyújtáshoz
7 g szárított élesztő
3 púpozott evőkanál cukor
1,25 dl tej
4 dkg vaj
1 kisméretű tojás
egy csipet só

A kencéhez:
4 dkg vaj
5 dkg porcukor
2 dl tej
10 dkg darált mák
1 ek vanília esszencia
1 citrom reszelt héja
2 púpozott ek narancslekvár
1 tojássárgája a tetejére

A tejet meglangyosítom, a vajat felolvasztom. A lisztet összekeverem az élesztővel, hozzáadok minden hozzávalót, majd hagyom, hogy konyhai segédem elvégezze a piszkos munkát. Ha összeállt a tészta, liszttel megszórom, 1 órát kelesztem meleg helyen.

Közben elkészítem a mák krémet: egy gyorsforralóban elkeverem a mákot, a porcukrot, reszelt citromhéjat, vanília esszenciát, a tejet és sűrű krémmé főzöm. A krémet hagyom hűlni, majd simára dolgozom a vajjal és a narancslekvárral. (for dummies: a sűrű krém, az sűrű és nem folyik.)

A megkelt tésztát újra átgyúrom és kellően lisztezett deszkán (különben a tészta helyenként odaragad, aztán elszakad és kifolyik belőle a krém) fél cm vastagra kinyújtom, egyenletesen bekenem a krémmel, majd feltekerem, mint a bejglit. Hosszában középen kettévágom, de úgy, hogy a tetején kb. 1 cm hosszan egyben maradjon. (Képek a készítéshez itt!)
A két részt egymásba tekerem,

a tésztát megkenem tojássárgájával és kb fél óra sütőpapírral bélelt tepsin való pihentetés-kelesztés után 180 fokos sütőben addig sütöm, míg szép pirosra sül. Nagyon mákos, nagyon finom. Nem érte meg a másnapot.