2008. november 24.

Mákos kalács



Bevallom, kalácsot még sosem sütöttem, mert Édesanyám olyan fantasztikus kalácsokat süt, hogy eddig nem volt érdemes próbálkoznom. Minap olvastam CSBL-nél ezt a kalács receptet, és rákattantam, ilyet sütnöm kell! (hétvégén meg is sütöttem, a mi szánk íze szerint, mákkal meg narancslekvárral.

Hozzávalók: a tésztához:
25 dkg liszt és még egy kevés a nyújtáshoz
7 g szárított élesztő
3 púpozott evőkanál cukor
1,25 dl tej
4 dkg vaj
1 kisméretű tojás
egy csipet só

A kencéhez:
4 dkg vaj
5 dkg porcukor
2 dl tej
10 dkg darált mák
1 ek vanília esszencia
1 citrom reszelt héja
2 púpozott ek narancslekvár
1 tojássárgája a tetejére

A tejet meglangyosítom, a vajat felolvasztom. A lisztet összekeverem az élesztővel, hozzáadok minden hozzávalót, majd hagyom, hogy konyhai segédem elvégezze a piszkos munkát. Ha összeállt a tészta, liszttel megszórom, 1 órát kelesztem meleg helyen.

Közben elkészítem a mák krémet: egy gyorsforralóban elkeverem a mákot, a porcukrot, reszelt citromhéjat, vanília esszenciát, a tejet és sűrű krémmé főzöm. A krémet hagyom hűlni, majd simára dolgozom a vajjal és a narancslekvárral. (for dummies: a sűrű krém, az sűrű és nem folyik.)

A megkelt tésztát újra átgyúrom és kellően lisztezett deszkán (különben a tészta helyenként odaragad, aztán elszakad és kifolyik belőle a krém) fél cm vastagra kinyújtom, egyenletesen bekenem a krémmel, majd feltekerem, mint a bejglit. Hosszában középen kettévágom, de úgy, hogy a tetején kb. 1 cm hosszan egyben maradjon. (Képek a készítéshez itt!)
A két részt egymásba tekerem,

a tésztát megkenem tojássárgájával és kb fél óra sütőpapírral bélelt tepsin való pihentetés-kelesztés után 180 fokos sütőben addig sütöm, míg szép pirosra sül. Nagyon mákos, nagyon finom. Nem érte meg a másnapot.

8 megjegyzés:

lorien írta...

Egy ilyenért hol kell jelentkezni?? :) Ezeket a kiforditott kalácsokat /látens csiga/ nagyon kedvelem!

Mamma írta...

Ilyen véletlent, ma én is mákos kalácsot, vagyis inkább felszeletelve csigát:-)) akarok sütni, és a narancsos pároson felbuzdulva épp narancslekvárral:-)))
Ez az eredeti ötlet, a szétvágott és összetekert nagyon jó!

gabojsza írta...

Hiába, egy rugóra jár az agyunk:-)

cukroskata írta...

Gabojsza, ez gyönyörű :-)

gabojsza írta...

Oh, köszönöm!:-)
Nem annyira gyönyörű, mint amennyire finom (volt...)

gondaanyu írta...

Egy régi régi Magyar konyha újságban van ilyen nyitott kalács, svéd ? nemzetiséggel, dióval. Jópárszor sütöttem, nagyon finom.
Karácsonyra majd előveszem.

Méghogy nem szép ? Ugyan már ? Semmi kishitűség.

gabojsza írta...

Igen, ez Magyar Konyha recept:-)
Én karácsonyig biztosan nem várnék vele!:-)))
(János hálás lesz érte...)

Csicseriborsó írta...

Hú, de örülök, hogy ekkora karriert futott be a kalács! Tényleg svéd kalács volt a neve.Le is akartam írni, de Latsia már a köttbullarnál figyelmeztetett, hogy Svédországban nem így csinálják, úgyhogy inkább eltekintettem tőle.