2011. január 26.

Narancslekvár


Vasárnap délutáni alvás helyett narancslekvárt főztem.

Hozzávalók:
kezeletlen héjú, magmentes, édes narancs
ha nem elég édes a narancs, minimális mennyiségű befőzőcukor
fűszerek (vanília esszencia, őrölt fahéj, szegfűszeg és kardamom)
jó minőségű vodka
sterilizált befőttes üvegek, fedővel
3-4 óra szabadidő, amit a lekvár kavargatásával töltünk

A narancsokat alaposan megmostam és a zöldséghámozóval vékonyan hámoztam a héjából, igyekezve, hogy fehér rész ne kerüljön bele, mert az keserű lehet. A narancshéjat julienne-re (vékony metéltre) vágtam, a narancsokat meghámoztam és feldaraboltam. Egy láda narancsból, hámozás után 6 kiló narancshús lett, ehhez tettem 1 kiló befőzőcukrot és feltettem főni. Amikor elkezdett forrni, takarékra vettem alatta a tüzet és néha megkevergetve főztem, míg megpuhult a narancs, akkor botmixerrel pürésítettem és fűszereztem többféleképpen, mindegyiket külön edénybe téve továbbfőztem, míg elérte a kellő sűrűséget és megfelelően dermedt, akkor sterilizált üvegekbe szedtem. Tetőt rátekertem, pár percre fejtetőre állítottam, majd száraz dunsztban (egy kosárban, plédek között) tartottam másnapig, aztán mentek a kamrapolcra.

Készült natúr változat (csak narancs, narancshéj és cukor), vaníliás-vodkás (házi vanília esszencia + a főzés végeztével löttyintésnyi vodka), karácsonyi feelinget árasztó fahéjas-szegfűszeges és egy kardamomos változat.
Pár üveggel már el is fogyott, került leveles tésztából készült kiflibe,


és túrós rétes töltelékébe is (a reszelt citromhéj helyett). 25 darab 2 dl-es üveggel töltöttem meg, de gyanítom, hogy nem tart ki a következő narancs szüretig. Annyi baj legyen…

Ha tetszik a recept, csatlakozz Gabojsza konyhája Facebook közösségéhez.

10 megjegyzés:

Zsófi írta...

és hol vettél kezeletlen héjú, édes, magmentes narancsot? :)

Gabojsza írta...

Nem vettem, kaptam. Egyenesen Görögországból:-)

ZboroKrisz írta...

nekem is ez lett volna a kérdésem. honnan a kezeletlen narancs. szerintem a hazai boltokban tutira nem találok olyat...

Gabojsza írta...

Hiperekben láttam már bio (remélhetőleg kezeletlen) citrusfélét, horror áron. Na abból, biztosan nem főz az ember lekvárt, hacsak nem több a pénze mint az esze ...
Ha nincs más, a kapható gyümölcs héját meg mosogatószeres szivaccsal jól meg kell mosni, alaposan leöblíteni.

Mirjam írta...

Szia Gabojsza!

Én évek óta készítek narancslekvárt - szerintem finom nagyon. A kérdésem az lenne: te nem filézed ki a gerezdeket? Mert én igen. Nem lesz keserű, ha nem filézed ki?

Üdv. Mária

Gabojsza írta...

Kedves Mária, most nem filéztem ki, nem lett keserű. Ha kevesebb narancsból főztem volna, biztosan kifilézem, de egy ládányival nem vacakoltam. Szerencsém volt:-)

Hapci írta...

Ezt a dán lekvárt ki árusítja itthon?
Gyakran keresgélünk minőségi - nem csupa cukor/zselé - narancslekvárt, nem egyszerű feladat.

Gabojsza írta...

Hapci, itthon nem tudom, ki árusítja, én Németországból hozatom, ott 2,5 euro egy üveggel.

Névtelen írta...

Én most főztem narancslekvárt.A héját reszeltem,a gerezdeket kifiléztem,mégis van egy keserű utóíze.Fel tudom valamivel javítani,a keserű ízt elfőzni?

Gabojsza írta...

Sajnos attól tartok, hogy nem...:-(((