2011. január 4.

Felvágott helyett


Eszternél olvastam tegnap, hogy megfogadta, 3 hónapig megpróbál csakis otthon készített ételeket és italokat adni a családjának, de előre fél a házi „felvágott” készítésétől. Pedig van arra - a házi sonka, vagy kolbászon túl is - számtalan alternatíva, például egy szép darab, fűszeres kencével göngyölt - sült karaj, melyet vékonyra szeletelve tehetek Picilány szendvicsébe. Garantáltan nátrium-glutamát, mesterséges színezék és tartósítószermentes. Nem mellesleg, nagyon finom!

Hozzávalók:
1 darab sertés karaj (ez most baráti disznóvágásból kapott, boldog sertésből való)
konyhai kötöző madzag
1 ek sertészsír (vagy olaj)
1 dl száraz fehérbor

A pesto rosso-hoz:
1 marék szárított paradicsom
fél dl olívaolaj
pár szem magozott (kalamata) olajbogyó
1 ágacska rozmaring
2 gerezd fokhagyma
chili pehely, ízlés szerint
só és frissen őrölt bors
1-2 evőkanálnyi frissen reszelt parmezán

Azzal kezdem, hogy elkészítem a paradicsomos pestot: a hozzávalókat késes konyhai aprítóba teszem és az olívaolajat hozzácsurgatva kenhető, de nem híg masszát készítek.
A karajt éles késsel felnyitom, igyekezve minél nagyobb téglalapot alakítani belőle. Sózom, borsozom és megkenem a paradicsomos kencével, majd felgöngyölöm és a kötöző zsineggel körbekötözöm, hogy sülés közben megtartsa a formáját és ne nyíljon ki.
Egy serpenyőben kevés zsíron minden oldalát (a végeket is) jól körbepirítom, majd sütőtálba helyezem. A serpenyőben maradt ízes pörcöket egy kis borral feloldom és az egészet a sütőtálba várakozó karajra öntöm. Letakarom fóliával és betolom a 110 fokra előmelegített sütőbe úgy 2 órára. A második óra vége felé húshőmérővel ellenőrzöm a maghőmérsékletet, akkor jó, ha 65 fok felett van, az enyém 73 volt mikor ellenőriztem, ennek ellenére a hús szaftos maradt, még hidegen, szeletelés után is finom volt.
Ha megsült, kiveszem a sütőből és fólia alatt hagyom kihűlni. Vékonyra szeletelve, szendvicsbe használom felvágott helyett.

Ha tetszik a recept, csatlakozz Gabojsza konyhája Facebook közösségéhez.

7 megjegyzés:

Melinda írta...

Micsoda jó ötlet! És remekül néz ki! Ha nem is azonnal, de felveszem az "egyszer ezt is megcsinálom" listámra. Köszönöm a receptet és az ötletet :-)
Még egy kérdés: kb meddig állhat el hűtőben?

4Gyerek írta...

Előző kérdés jogos.
aztán kéne nekem szárított paradicsom, most nyáron erről lemaradtam. Ha olajbogyó kimarad, az szentségtörés? nálunk senki nem szereti.
De ez olyan, de olyan nyálcsorgatóan néz ki, hogy jajjjjj

Notburga írta...

Jó ötlet! Finom lehet...

Gabojsza írta...

5-6 napig hűtőben eláll, de annyi idő alatt el is szokott fogyni, mert nem 2 kilós karajból készül:-)
Azt tegyél bele, ami van, ill. amit szerettek (még zakuszkával is jó lenne). Csináltam már más pestoval is (pld. petrezselymessel, az még nálad is akad:-), vagy gombakrémmel. Fantázia és kamratartalom kérdése:-)

lúdanyó írta...

Nagyon jó ötlet - végül is a belseje csak fantázia kérdése :) (meg a hűtő tartalmáé)

Bianka írta...

Nagyon ötletes és isteni finom

marcsi írta...

Nagyon jó ötlet! És helyes!