2011. január 12.

Helyzetjelentés

Akárhogy igyekeztem, az elmúlt napokban nem kerültem blog közelbe, de net-közelbe se nagyon…pedig pár napja készülök megmutatni az idei kolbásztermést! Ízelítő most, receptek meg szép sorban, ahogy időm engedi.


Főzésileg semmi új a nap alatt, illetve a konyhámban, kolbásztöltés után volt pár sült kolbász kóstoló, vasárnap szuper-hagyományos húsleves-tyúksült-párnás rizs ebéd, mostanában leginkább régi, jól megszokott ízekre vágyunk, amióta meg leszedtük a füstről a kolbászt, naponta többször van savanyú káposztalében főtt kolbász tormával és mustárral, míg meg nem unjuk. A maradék kolbászhúst (már ami a kolbásztöltőben maradt) hasznosítottam korhely levesben, mostanában a savanyú káposztás ételek nagyon mennek nálunk.

Idén szerény mennyiségű húst dolgoztunk fel (a tavalyi 140 kg-hoz képest), mindössze 47 kilónyi sovány sertéscombot, ehhez jött 8 kiló zsírszalonna. A nagyobbik részéből paprikás szalámi (és kevés kolbász) készült, 5 kiló húsból finocchiona (édesköményes olasz) szalámi, jóval soványabb mint tavaly, késsel daraboltuk hozzá a húst, ez tartott a legtovább az összes munka közül:-)
Készült még csípős chorizzo (egy részét felfüstöltük), a szokásos csomboros kolbász, és első alkalommal citromos kolbász, amibe a marokkói citrombefőttet használtam, nagyon, nagyon finom lett, mindenkinek ízlett, aki kóstolta.

Kipróbáltam még egy ribizli likőrös receptet is, hát hogy is mondjam…érdekes (pozitív értelemben!), majd még finomítom a receptet és ha maradéktalanul elégedett leszek vele, megosztom. Nagy a gyanúm, hogy mire kitavaszodik, legalább egyszer lesz még sütőkolbász töltés, mert grillezve igazán jók lennének! Grillezésről jut eszembe, hogy lehetne már tavasz! Jaj, de vágyok már langyos napsütésre és egy nagy sétára az erdőbe, ánizs illatú turbolyaszőnyegen gázolva!


Tudtátok, hogy 2011 az erdők éve?

Ha tetszik a poszt, csatlakozz Gabojsza konyhája Facebook közösségéhez.

11 megjegyzés:

Zsuzsi írta...

Jó dolog is ez!
Mi idén csináltunk először saját töltésű és füstölésű kolbászt. Nagyon felbátorodtunk, mert az első adag is nagyon jól sikerült (hála a leírásodnak is, amit köszönettel hasznosítottunk). Tegnap megint csináltunk, nem mondom, hogy 33 hetes terhesen a töltés egy leányálom volt, de megérte. Pillanatnyilag füstöljük a kolbászt, egy sonkát, és szalonnából is kétfélét.

Gabojsza írta...

Nincs is jobb a saját készítésű kolbásznál!:-)

4Gyerek írta...

ööö...bennem akadt a szó. pedig akadt volna bármelyik kolbász inkább

Notburga írta...

Mint ahogy "4Gyerek" írta, én is ó,ó,ó és nyam.... csak nyelek.

4Gyerek írta...

Amúgy majd Oldalbordára rákérdek Erdők éve témakörben. Hisz úgy is ő az erdészmérnökjelölt a házban.

Bianka írta...

Csorog a nyálam

Névtelen írta...

Erre finocchiona-ra szeretnék rákérdezni, ezt ugye már nem először készíted? A recept ua. mint a DV-nál? Az elmúlt hétvégén én is készítettem, ezt természetesen még nem tudom milyen lesz, de döbbenettel olvasom hogy jóval lightosabbra vetted, miért túl sok volt a zsír?

Gabojsza írta...

Nagyjából ugyanaz, legalábbis ami a hozzávalókat illeti. Nekem nem voltak gusztusosak a tavalyi méretes (és nem kevés) zsírkockák, bár az ízére nem lehetett panasz. És sokkal kevesebb sót használunk, mint DV. Nekünk az ehetetlenül sós lenne.

Mimimama írta...

Ez igen:-)
Mi az idén töltöttünk először kolbászt. Hatalmas élmény volt!:-)
Mire belejöttünk volna a töltésbe,elfogyott az alapanyag:-)
Persze 10 kg-val ez nem volt nehéz :-)
üdv mm.

Gabojsza írta...

Meg tudom érteni:-)

Altair írta...

Merénylet! :o)