2011. január 13.

Chorizo


Tavalyelőtt készült chorizo első alkalommal, de nem volt jó a recept, sok volt benne a pirospaprika és az ecet (akkor almaecetet használtam). Tavaly már finomítottam az arányokon, de állítom, idén lett a legjobb! Frissen, sütve ettük, valamennyit fel is füstöltünk. Nem lesz ideje kiszáradni…A mennyiségeket egy kiló húshoz adom meg, hogy könnyebb legyen számolni.

Hozzávalók:
1 kg darált sertéscomb
250-300 g darált sertés zsírszalonna
20 g tengeri só (nem jódozott, sima)
10 g zúzott fokhagyma
7 g őrölt fahéj
5 g frissen őrölt szegfűszeg
6 g frissen őrölt feketebors
12 g édesnemes pirospaprika
5 g cayenne bors
5 g morzsolt oregano
5 g barna nádcukor
1 ek. balzsamecet (én Star almabalzsamot használtam)

A húst, zsírt és fűszereket jól összedolgozom, hagyom pár órát érlelődni, majd kolbászbélbe töltöm. Egy éjszakára fellógatom, majd egy részét másnap átviszem a füstölőbe és 2 napon át hideg füstöt kap akác és tölgyfa fűrészporból. Füstölés után hűvös, szellős kamrában lóg, míg el nem fogy, a nem füstölt része pedig a készítés másnapján megy a fagyasztóba, azt grillen, vagy serpenyőben sütve fogyasztjuk.

Ha tetszik a recept, csatlakozz Gabojsza konyhája Facebook közösségéhez.

9 megjegyzés:

4Gyerek írta...

A füstölést magatok végzitek? Boldog emberek....annyira szeretném, ha ilyensmire lenne lehetőségem.

ébresztő, éhes disznó makkról álmodik. jobb lesz a holnaputáni tortához a fondanttal foglalkoznom.

Gabojsza írta...

Gyakorlatilag igen, bár a füstölő nem a mi kertünkben van, hanem a szomszédban.

Névtelen írta...

Bocsi. Só nincs benne?
gambas

Gabojsza írta...

De van. Köszönöm, javítottam:-)

trinity írta...

Le vagyok nyűgözve! Ehhez én nagyon béna vagyok szerintem, na meg füstölő sincs...De aki kolbászt tud készíteni, az már szerintem mindent tud. Tehát emelem kalapom! Isteni lehet!

Gabojsza írta...

Trinity, ne legyél kishitű! Ha fasírtot tudsz készíteni, a kolbász is menne:-))) a kolbásztöltés nem nagy kunszt (a szalámira én sem vállalkoznék, az Életem Párja műfaja, mert nagyon oda kell figyelni, hogy keményre töltse az ember és 2 emberes, egy tölti, egy köti), a füstölést meg bérbe is meg lehet oldani, de ez a chorizo füstöletlenül is igen jó.

N. írta...

Szia, a húst az üzletből veszitek? N.

Gabojsza írta...

Vágóhídról.

Ritmus írta...

Lájkolom!!!