2011. január 3.

Magyar Konyha


Útban Bécs felé, egy benzinkútnál pillantottam meg az új Magyar Konyhát. Rémlett, hogy vagy egy éve nem jelent meg, azonnal megvettem. Első ránézésre gyönyörű címlap, kellemes tapintás, visszafogott elegancia. Aztán belelapoztam és egyre szélesebb mosoly derült arcomon.
Számomra hiteles emberek írják. Végre nem légből kapott, kipróbálatlan receptekkel teli újság, hanem valóban gasztronómiai magazin, „amitől a szellem is jóllakik”.
Van benne bőven olvasnivaló, nem csak recept, az igényes és tájékozott Vendégnek. Hagyomány és haladás, a klasszikus konyhaművészet értékeinek megőrzése és tisztelete jegyében.

A Bittera Dóra –  Molnár B. Tamás szerzőpár derekasan kivette a részét az első szám megírásából, a tőlük megszokott színvonalon. Van desszert szekció Kolonics Zoltántól, a Gerbeaud főcukrászától, akivel az Essencia főzőiskola 3 Cukrász +1 Pék kurzusain is találkozunk tavasszal (már alig várom!), de a Bíró Lajos-interjú képe a legvagányabb, olyan nagyon bírólalis, a kezében tartott koktélnak látszó tárgy nem más, mint egy jól álcázott csülök:-). Van benne Segal Viktor öt receptje céklára és sütőtökre, Vinkó József (főszerkesztő) pedig az őrségi tökmagolaj- és kecskesajt készítés hagyományairól ír. A boros-pezsgős szekció Alkonyi László tollából való és egyik kedvencem, Schäffer Erzsébet írása is olvasható. Van Spájz rovat és szakácskönyvajánló. Ami nincs benne – megnyugtató módon – „házias” leveskocka reklám. Egy sem. Köszönöm. Előfizetek rá!

Update: azóta receptjeim jelentek meg a lapban több alkalommal, és még a házi húsérlelésről is jelent meg benne egy írásom. 

7 megjegyzés:

Skandikamera írta...

B. U. É. K!

:-)

Köszi a beszámolót! A "recept céklára és sütőtökre" - kifejezés/leírás nagyon tetszik :-) A "koktélnak látszó csülök" pedig tényleg újdonság :-)

A "házias" leveskocka szerintem nem rossz ötlet, és nem csak azért mert (pl. Skandináviában) már megvalósították a lefagyasztott alaplé "száraz", kisebb térfogatú, könnyebben kezelhető változatát. Olyan, mint kávéviszonylatban a Nescafé. Nem az igazi, de szorult helyzetben megteszi.

Notburga írta...

Ez tényleg egy jó gasztrolap lehet. Megvetetem a mamámmal.... Köszi a tippet! (A szilvalekvár isteni!!!!)

Ági, aki főz írta...

Tényleg jó újság!

De az a kezébe szerintem nem csülök, hanem egy nyers szív. Talán marha vagy sertés lehet.

Hesztia írta...

köszönöm az ajánlód!!...magam is láttam az újságosnál, de így már biztosan megveszem :)

Gabojsza írta...

Zsolt, Neked is BÚÉK!:-)
A "házias" leveskockával az egyik multi által nemrég megjelentett új termékre utaltam, melyben még a normál leveskockánál is kevesebb a hústartalom (azaz a 4% helyett csupán 0,4%! a többi ízfokozó, só, egyéb műszar.)

kicsi vú írta...

Egyetértek minden sorral. Nekem is az előfizetés volt az első gondolatom! Nekünk való lap!

Á la carte írta...

Valóban nagyon jó lap és csak reménykedem, hogy a többi szám pont olyan jó lesz, mint ez az első :)