2011. január 3.

Magyar Konyha


Útban Bécs felé, egy benzinkútnál pillantottam meg az új Magyar Konyhát. Rémlett, hogy vagy egy éve nem jelent meg, azonnal megvettem. Első ránézésre gyönyörű címlap, kellemes tapintás, visszafogott elegancia. Aztán belelapoztam és egyre szélesebb mosoly derült arcomon.
Számomra hiteles emberek írják. Végre nem légből kapott, kipróbálatlan receptekkel teli újság, hanem valóban gasztronómiai magazin, „amitől a szellem is jóllakik”.
Van benne bőven olvasnivaló, nem csak recept, az igényes és tájékozott Vendégnek. Hagyomány és haladás, a klasszikus konyhaművészet értékeinek megőrzése és tisztelete jegyében.

A Bittera Dóra –  Molnár B. Tamás szerzőpár derekasan kivette a részét az első szám megírásából, a tőlük megszokott színvonalon. Van desszert szekció Kolonics Zoltántól, a Gerbeaud főcukrászától, akivel az Essencia főzőiskola 3 Cukrász +1 Pék kurzusain is találkozunk tavasszal (már alig várom!), de a Bíró Lajos-interjú képe a legvagányabb, olyan nagyon bírólalis, a kezében tartott koktélnak látszó tárgy nem más, mint egy jól álcázott csülök:-). Van benne Segal Viktor öt receptje céklára és sütőtökre, Vinkó József (főszerkesztő) pedig az őrségi tökmagolaj- és kecskesajt készítés hagyományairól ír. A boros-pezsgős szekció Alkonyi László tollából való és egyik kedvencem, Schäffer Erzsébet írása is olvasható. Van Spájz rovat és szakácskönyvajánló. Ami nincs benne – megnyugtató módon – „házias” leveskocka reklám. Egy sem. Köszönöm. Előfizetek rá!

Update: azóta receptjeim jelentek meg a lapban több alkalommal, és még a házi húsérlelésről is jelent meg benne egy írásom.