2007. október 31.

Házilag savanyított káposzta

Gyerekkorom óta mindig savanyítunk fejes káposztát. Ilyenkor (november elején) van a szezonja és karácsonyra készül belőle az első töltött káposzta. Szeretjük magában is, „cikára” vágva, savanyúság helyett és a levében főzzük a friss, füstölt házi kolbászt. Erre sokan felkapták már a fejüket, ám mikor megkóstolták szinte rabjává váltak, annyira finom. És ugye nagyon egészséges: sok benne a C vitamin és jól karbantartja a vércukor szintet.

Hozzávalók:
Egy 60 literes műanyag hordó, jól záródó tetővel
20 fej káposzta, vagy amennyi a hordóba belefér (minél kisebbek, tömöttebbek és vékonyabb levelűek a fejek, annál jobb!)
durva só (nem jódozott, finom, hanem a kapható legdurvább, ha „kavicsosnak” véljük, szitáljuk!)
száraz kapor és csombor (borsikafű)
friss torma, tisztítva és hosszában negyedelve

A káposztafejek torzsa részét kifaragjuk késsel, üreget képezve, amit megtöltünk csurig (parajdi)sóval. Sorba rakjuk a hordóban a fejeket sós üregükkel felfelé, a sorok közé fektetünk bőven kaprot, csombort, a fejek közé dugdosunk tisztított torma sípokat (max. kisujjnyi vastagságúak legyenek) Ha megtelt a hordó, 2-3 napra lezárjuk, hogy a só kicsit „megpuhítsa” a káposztát a torzsa helyén. Harmadik napon felöntjük annyi sós vízzel (10 liter vízhez kb 20 dkg só), hogy ellepje, teszünk a tetejére egy rácsot (pld. egy új, mosogatóba használatos műanyag rácsot) és nehezéket - tisztított, fertőtlenített követ, téglát vagy akármit, csak jó nehéz legyen, hogy lenyomja a káposztafejeket. Mi erre a célra egy hegyi patakból hazahozott „lapos” követ használunk évek óta. Tetejét rácsavarjuk és békén hagyjuk pár napig.

2-3 nap után kezdődik a „munka”: minden nap, de legkésőbb 2 naponta bedugunk egy slagot a hordónak a lehető legmélyebb pontjára és egy vödörbe leszívunk fele annyi levet, ahány literes a hordónk. Pld. a hatvanliteres hordóból harminc literrel kell leszívni és azonnal vissza is önteni, ezzel biztosítva a káposztalé keveredését. (Ha tízliteres a vödröm, három vödörrel szívok le és öntök vissza). Ha trehányak vagyunk és ezt nem végezzük el rendszeresen, képes bepimpósodni az egész. A műveletet 6 hétig kell folytatni, míg a káposzta majdnem "érett". Karácsonyra szokta elérni azt az állapotát, amiből már isteni töltött káposztát készíthetünk, eltart amíg eltart, volt már, hogy az utolsó fejet augusztusban pusztítottuk el. Sok függ a káposztától, a sózástól és szerintem kicsit szerencse kérdése is. A „bolti” termékektől összehasonlíthatatlanul finomabb. Tartósítószer-, citromsav-, ízfokozó- és műizé mentes, egészséges C-vitamin forrás.

Mindenkinek egészségére!
* a kép a www.hazisavanyusag.hu-ról származik

Ha tetszett a recept, csatlakozz Gabojsza konyhája Facebook közösségéhez.

23 megjegyzés:

Rossamela írta...

Az ilyen receptekért (musdéj, zakuszka, pityókasaláta stb.)szeretek ide jönni, mint ez is, nem csak hasznos, de szívmelengető is.
Nagyon szeretem, hogy rögzíted és közzéteszed a hagyományos metódusokat, sokkal több ez, mint receptírás, ugye érted...
Ami pedig a káposztasavanyítást illeti, minden elismerésem, nem kis munka.

gabojsza írta...

Nem kis munka, de hidd el, megéri:)
Az elismerést meg nagyon köszönöm!Amit tudok, tanulok, szívesen átadom, másnak is értékes lehet:)

Rossamela írta...

Nem kérdés, hogy megéri. Nem csak a tudás értékes, de szemlélet is, jaj, tudnék most itt érzelegni, de a szavakat sem találom. Ez már közelgő VKF! forduló könnyzacskópróbáló hatása lenne?

gabojsza írta...

Lehet...Én tegnap írtam meg a VKF posztot, de holnap teszem fel, megemlékezésnek. elhasználtam pár papírzsepit:)

Zsuzsa írta...

Nem lehetne befizetni hozzátok káposztasavanyításra, padlizsánsütésre, zakuszkakészítésre, stb-re? :)

gabojsza írta...

Nem rossz az ötlet!:) Van, amit a Culinaris tanfolyamán lehet megtanulni, van, amit nálam:) (Na, most naaagyon nagyképű voltam...)

lorien írta...

ez igen, komoly munka!
én most elsőre nagy fába vágom a fejszém, 100 literes hordóban gyalulva, taposva tervezem eltenni, közé egész fejeket téve
de kár, hogy nincs csomborom, azt szívesen raknék bele.

Rita írta...

Minden elismerésem! Megéri ezt a nagy munkát, ebben biztos vagyok! :)

kezdő írta...

Ez szuper! Biztosan kipróbálom, ha itt a szezonja.Egyetlen "buta" kérdésem van, de ha nem teszem fel, akkor bizonytalanul látok majd hozzá és tuti, hogy nem fog sikerülni : ugyanazt a levet öntöm vissza, amit előzőleg kivettem, vagy tiszta vizet?

gabojsza írta...

Ugyanazt a levet öntöd vissza, így biztosítod, hogy azonos módon savanyodjon a káposzta az egész hordóban:-)
Sok sikert hozzá!

Edit írta...

Szia! Segíts, légy szíves! Én most kezdtem bele a savanyításba, és igyekszem követni az általad leírtakat. Két dologban nem látok tisztán: 1. mennyire sós (? dkg/liter) az a víz, amivel fel kell önteni a káposztát? 2. Milyen hosszú ideig kell csinálni a víz öntözgetését, vagy mondjuk összesen hány alkalommal? Köszi a segítséget előre is. Edit

gabojsza írta...

Kedves Edit,
Mi 10 liter vízhez kb 20 dkg sót teszünk, de kóstolni szoktuk, mert a káposztalevet szeretjük meginni, tehát nem jó, ha túl sós. Forgatni a levét kb 6 héten keresztül szoktuk naponta, legkésőbb kétnaponta:-) Tudom, nem kis munka, de hidd el, megéri!

lovika írta...

Nagyon örülök, hogy ráakadtam az oldaladra. Végre nem fog megpimpósodni a sav.káposztám! Egy hete én is elraktam a kertemben termett pár fejet/lapos, nem tudom a nevét/. Sikerült teljesen tisztára sikálnom egy ovális festékes vödröt, a célnak kiválóan megfelel. Mivel nem nagy mennyiség, az egész levet le tudom önteni, teszem is minden nap szorgalmasan, és máris nagyon jól alakul, igazi finom savanyúkápszta illata van, és szépen meg is "szottyadtak" a fejek. Látom, másnak is probléma volt, hogy meddig kell öntögetni, de Editnek írt válaszod akkor nekem is szól. Még ide írom a "nyomtatási" ötletemet, hátha más is felhasználja: mivel ovális vödörben savanyítok, a káposzták tetejére egy hosszanti műanyagrácsot /régi gyerek ping-pongkészlet maradéka/ tettem, ráállítottam két nagy tejfölöspoharat és a vödörfedővel leszorítottam. Bár a fedő patenten zár, a biztonság kedvéért teszek a tetejére egy karton ásványvizet is. Köszönet a jó receptért. Ja, a többi recepted is nagyon jó, én is hasonlóan főzök.

gabojsza írta...

lovika! örülök, hogy segíthettem:-)))

vikica írta...

Azt szeretném megkérdezni, hogy milyen hőmérsékleten vagy hol tárolod a készülő káposztát?

gabojsza írta...

A káposztás hordó a (fűtetlen) garázsban tanyázik, télen - nyáron.

vikica írta...

Köszönöm, akkor még agyalhatok, mert vagy a nyitott (fagyos) erkély vagy a fűtött lakás a két alternatívám.

muskotály küvé írta...

Tavaly így raktam el - naygon jó lett...
Idén vettem Szlovákiában egy kerámiahordót, ma pedig káposztát, és most olvasom a receptet...
Örök hála.

gabojsza írta...

Köszönöm a visszajelzést! Kerámia hordóban biztosan nagyon jó lesz!:-))) /nekünk csak műanyag van, idén már kettő. Akkora kerámia hordót úgysem gyártanak...:-)/

Névtelen írta...

Mi is így tesszük el a káposztát , de a levét nem szívjuk le hanem az edény aljáig ledugunk egy csövet,slagot és azon keresztül levegőt fújunk be ami jól átmozgatja a levét.Ezt három hétig csináljuk hetente egyszer.Eddig még mindig isteni finom lett

Nagy Erzsebet írta...

Kerdesem az lenne teszel bele szalicilt es ha igen akkor mi a mennyiseg?Koszonom a valaszt elore is Erzso Angliabol

Gabojsza írta...

Nem, ebben nincs SEMMI féle tartosítószer és nem is kell bele!

István írta...

Én székelyországból származom. Tatabányán lakom 2 éve. Hát igen...itt sok hagyományos,egészséges ételt nem ismernek vagy eltulozva tud.a receptet.Mind pl.a turos puliszka.Annyit még a káposzta eltevéshez,hogy én teszek bele 1 fej piros káposztát is(lila itt)szep szine lesz a levènek töle...