2007. október 25.

Tejszínes-sajtos tarja, krumplipürével


Csúnya, hideg, esős idő van kint, ilyenkor jól esik egy melengető ebéd, az sem baj, ha a sütőben készül. Az meg külön jó, ha nincs sok dolgom az elkészítésével. A hús-krumpli páros évekig mellőzve volt a konyhámban, de mostanában néha vannak olyan húsételek, amihez úgy érzem, a krumplipüré az igazán hozzáillő köret.

Hozzávalók: fejenként 1-2 szelet csontos tarja, (szerintem a csontos hús sokkal finomabb)
30 dkg sajt, most füstölt edámi
só és frissen őrölt bors
2 dl tejszín
2-3 vöröshagyma

A püréhez:
fejenként 2-3 szem krumpli
10 dkg vaj
2-3 ek (frissen) reszelt parmezán
2 dl forró tej
só és frissen reszelt szerecsendió

A szeletelt tarját két fólia között kicsit kiklopfolom, sózom és egy sütőtál aljára egymás mellé rakom, beborítom a vékonyra szeletelt hagymakarikákkal. Ráöntöm a tejszínt, ráreszelem a sajtot. Tekerek rá borsot és beteszem a forró sütőbe. Alufóliával lefedve kb. 60 percig sütöm 250 fokon majd a fóliát levéve a tetejét pirítom.

Közben megpucolom, feldarabolom a krumplit és a tésztafőző edényemben puhára főzöm. Leszűröm, krumplinyomóval összetöröm, hozzáadom a vajat, kevés sót és a kézi mixeremmel elkezdem habosítani, közben hozzácsurgatom a forró tejet. Lehet tejszínnel is dúsítani, de akkor jóval „zsírosabb” a végeredmény (persze, finomabb is!) Hozzáadom a reszelt parmezánt, reszelek bele kevés szerecsendiót és addig keverem (kb 5 perc), míg krémes, könnyű, habos állaga nem lesz. Krumpli fajtájától és mennyiségétől függően lehet, hogy több mint 2 dl tejet vesz fel, annyit szoktam hozzáadni, hogy picit hígabb legyen a kelleténél, ebédig úgyis áll pár percet és ezalatt javul az állaga. Azt nagyon nem szeretem, mikor kemény, dermedt attól, hogy nincs rendesen kikeverve, vagy túl kevés benne a tej. Édesanyám olajos pritaminpaprika savanyúságával fogyasztottuk.