2007. október 17.

Pick-pack kávékrém / mogyorókrém likőr

Azoknak ajánlom, akik szeretik a Baileys jellegű italokat. Érdemes jó minőségű alapanyagból készíteni, ellenkező esetben igen kommersz végeredménnyel lehet számolni.
Hozzávalók kb 2 liter „végeredmény” elkészítéséhez:
22,5 dkg kristálycukor
3 cs. vaníliás cukor (érdemes dr5ker bourbon vaniliásra beruházni!)
6 egész tojás
7,5 dl jófajta rum (pld Baccardi, de semmi esetre sem sütőrum, vagy egyéb kommersz)
1 liter 30%-os zsírtartalmú tejszín
1-1,5 ek azonnal oldódó natúr kávé granulátum (gyakorlatilag bármelyik fajta)
A kristálycukrot és a vaníliás cukrot habosra keverem a tojásokkal. Kevés felmelegített tejszínbe feloldom a kávé granulátumot és hozzádolgozom a masszához. Összekeverem a tejszínnel, majd a rummal. Azonnal fogyasztható (jégkockával felszolgálva), de érdemes legalább 24 órát érlelni, hogy összeérjenek az ízek. Célszerű hűtőben tárolni a nyers tojás és tejszín tartalma miatt. A végeredmény egy sűrű, kellemes likőr, ami itatja magát, de nem elfelejteni, hogy rendes mennyiségű alkohol van benne! Közepes mértékben addiktív. Lányos bulik kedvelt hozzávalója. Másnaposság esetén felelőséget nem vállalok!
Ha a fenti hozzávalókból mogyoró krémlikőrt szeretnél készíteni, a kávé granulátum helyett főzzél folyamatos kevergetés mellett kb 15 percen keresztül 20 dkg darált mogyorót (a pörkölt még jobb!) annyi tejben, hogy bőven ellepje, kihűlés után szűrd le és add hozzá a többi hozzávalóhoz! Az is isteni!
Fenti recepttel szeretnék hozzájárulni a Karácsonyra készíthető gasztroajándékok gyűjteményéhez, mely Mammánál látott napvilágot, akarom mondani képernyőpixelt:)

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nagyon finom lehet, de Baccardi-ból készítve majdnem annyiba kerül, mintha veszünk a boltba két üveg eredeti Bailey's-t...

gabojsza írta...

Én Baccardiból készítem. Igaz, a Baccardit a reptéren szoktam venni a free shopban, ha jövök hazafelé valahonnan, ott azért nincs aranyárban. Magában igen kevés rum fogy nálunk, és nem kettő, hanem 4 üvegnyi "bolti Bailey's" lesz belőle. Ebben tudom, hogy mi van, ízfokozók nélkül.

Névtelen írta...

Szia!

Fantasztikus lehet ez a likőr, szeretném is elkészíteni. De érdekelne, hogy kb meddig áll el hűtőben?
Köszönöm!

Laura

gabojsza írta...

Kedves Laura, nálunk 1 hónapnál tovább sosem bírta, mert elfogyott:-)