2007. október 30.

Szezámos, chilis hús, gombával és üvegtésztával

A szakácsok könyvében találtam egy pác receptet, amit – kicsit adaptálva – használtam e keleties egytálételnél.

A pác hozzávalói:
100 ml szezámolaj
1 magozott, apróra vágott chili
1 ek szójaszósz
1 ek frissen facsart mandarin lé (az eredeti receptben ázsiai citruslé: judzu szerepelt)
2 fej hagyma szeletekre vágva
30 dkg gomba, negyedelve (apró csiperke, vagy shiitake gomba)
fél kiló sertéscomb, kockázva
egy kis csomag üvegtészta
1 ek olívaolaj

A pác hozzávalóit összekevertem és egy éjszakán át pácoltam benne a kockázott sertéscombot. Másnap kevés olívaolajon elkezdtem sütni a húst, mikor kicsit megpirult hozzáadtam a páclevet, majd, a hagymát és a gombát, de nem vártam meg, hogy a zöldségek teljesen puhára párolódjanak. Hozzáadtam az előzőleg forró vízben pár percig áztatott, majd leszűrt üvegtésztát, ez szépen „megitta” a páclevet. Kellemesen csípős, jó ízű étel lett. Féltem, hogy az 100 ml szezámolaj túl intenzív, tolakodó lesz, de kellemesen csalódtam. Legközelebb sárgarépa karikákkal és kevés fokhagymával egészítem ki.