2007. június 18.

Tejfölös-kapros töltött cukkíni gomba ágyon


Lehet, hogy szebben fotózható ételeket kellene készítenem....Mert a fotó alapján nem tudom kinek támadna kedve elkészíteni ezt a (nem csak szerintem) nagyon finom töltött zöldséget.
Ez az ebéd (is) úgy született, hogy kinyitottam a Buday-féle kék dobozt, ami nálunk fehér és hűtőszekrénynek hívnak és találtam benne 2 cukkinit meg fél kiló gombát, a fagyasztó fiókban meg volt darált hús (fél kiló), tejföl, hagyma meg kapor mindig akad itthon.

Kevés olajon megpároltam 1 fej apróra vágott hagymát, rádobtam a feldarabolt gombát és majdnem készre pároltam só, bors társaságában. Másik serpenyőben pároltam a darált husit, ízesítettem sóval, borssal, kevés fokhagyma granulátummal (mert friss fokhagymát lusta voltam pucolni) és aprított kaporral. A cukkínit hosszában kettévágtam és kikapartam a belsejét.
Egy jénai tálat kikentem vajjal, beletettem a párolt gombát és rá a hússal megtöltött cukkini hajókat. Kapott a tetejére egy nagy doboz tejfölből és 25 dkg reszelt sajtból kevert masszát és eltöltött úgy 40 percet a 220 fokos sütőben. Tálaláskor még reszeltem rá Grana Padano sajtot, ami régóta tanyázik nálunk és már olyan kemény, hogy fegyvernek is beválna…
Egy pohár száraz, kiskőrösi Chardonnay társaságában fogyott el.