2007. június 5.

Sült zöldségek töltött pulykamell roláddal

Tegnap egy igen szép darab pulykamellet vettem és hazaérve, naivan meginterjúvoltam a családot, mit ennének belőle szívesen. A családfő „egy jó rántott hús” –ra szavazott, a nagylányom pedig sajttal-sonkával töltött roládra. A kicsit már meg sem kérdeztem, nehogy mást mondjon. Mivel volt itthon cukkini, gondoltam a legjobb köret a sült zöldség lesz hozzá.

A töltött roládhoz a pulykamellen kívül használtam még szeletelt, füstölt-főtt sonkát, edámi sajtot és friss, aprított rozmaringot, a rántott hús a szokásos módon készült (és fogyott el, azaz szempillantás alatt!...)

A sült zöldség cukkini - új lilahagyma - sárgarépa trióból készült.

A tölteni való darabot késsel felnyitottam, sóztam, borsoztam, granulált fokhagymát szórtam rá és folpack között kiklopfoltam. A deszka alá egy konyharuhát szoktam fektetni, ez jól tompítja a klopfolás hangját. Azzal, hogy a húst folpack veszi körül, megspórolom mind a deszka, mind a klopfoló mosogatását, azzal pedig, hogy a már fűszerezett húst klopfoltam, jól beivódott a fűszer a hús rostjaiba. Jól záródó dobozban a hűtőben éjszakázott.

Ma reggel elkészítettem a roládod: beszórtam a husit friss, aprított rozmaringgal, felvert tojást kentem rá, befedtem sonka szeletekkel, így sülés után ragaszkodnak egymáshoz és ha felszeletelem, nem esik szét az egész. A téglalap alakú husi egyik végére a sonkára sajtrudak kerültek, az egészet szorosan feltekertem és belecsomagoltam alufóliába. Így ment a sütőbe, 220 fokra kb 1 órára, egy magasabb falú tepsibe, húslevesbe párolódott. Majd kicsomagoltam, visszatettem a tepsibe egy rácsra és szép pirosra sütöttem. Most nem volt itthon szeletelt bacon, bár jót tett volna a roládnak, ha szalonnába van tekerve.

A körethez a zöldségeket felszeleteltem-kockáztam, megszórtam kevés sóval, borssal, mediterrán fűszerkeverékkel, ezt erősítendő friss rozmaringgal és kevés olívaolajjal, sütőben megsütöttem.
Amikor kivettem a sütőből és megkóstoltam, annyira finom volt, főleg a sült sárgarépa, hogy megettük magában. Azóta több zöldséget sütök, így másnap a maradékot botmixerrel megdolgozva, tejszínnel-sajttal összeforralva tésztamártás lesz belőle.

Ezt ettük utána. Édesanyám sütötte meggyes süti saját termésű meggyből.