2007. június 20.

Hortobágyi husos palacsinta

Nem tudom más hogy van ezzel, de nekem megszakad a szívem ha ételmaradékot kell kidobnom. Éppen ezért jó vagyok „újrahasznosításban” és a családom sokszor nem is sejti, hogy a mai ebédben tegnapi maradék van beépítve. Vasárnap őz pörköltet ettünk puliszkával és maradt egy kis pörkölt. Annyi nem, hogy négyünknek elég lett volna, meg nem is kívánta volna senki a már kissé túl puha pörköltet. Van egy szuper palacsintatészta receptem, ami sosem ragad, nem túl híg, évek óta működik, a pörköltmaradékkal pedig hortobágyi húsos palacsinta készült belőle:

Hozzávalók a 12 db palacsintához:
½ liter tej
2 tojás
8 ek liszt
kevés só
majoránna (szárított-morzsolt)

A palacsintatésztát bekevertem (mindent bele, kézimixerrel simára kevertem), de mivel este 8-kor fogtam hozzá, pihentetni a palacsintatésztát már nem volt türelmem.
A pörkölt maradékot kicsontoztam és botmixerrel összeturmixoltam. A szaftját elkevertem egy nagy pohár tejföllel.
A palacsintákat kisütöttem és betöltöttem, felgöngyöltem és egy kivajazott sütőtálba raktam . Ráöntöttem a tejfölös szaftot és másnap csak átforrósítottam a sütőbe. Rászórt sajttal még finomabb lett volna, de ez csak utóbb jutott eszembe...Tejföllel tálaltam.

9 megjegyzés:

Rita írta...

Jaj de guszta! Nekem is már többször eszembe jutott, hogy kikéne próbálni otthon is, csak nagy ellenségem a palacsintasütés (is) :)

gabojsza írta...

Én is így voltam sokáig!
Azóta szeretek palacsintát sütni, amióta van kerámialapos tűzhelyem és "tökéletesre" sikerülnek a palacsinták abban a két palacsintasütő serpenyőben amiben a gázégős kályhámon mindig keletkezett egy pár selejt az elején...

Amúgy hortobágyi palacsintát most készítettem előszőr. Jó lett.

Rita írta...

Ó hát a kerámialapos tűzhely az nekem is nagy álmom! Szeretek sütni most is, de megkönnyítené a helyzetem egy rendes sütő, az biztos.
A palacsintával meg úgy vagyok, hogy mire kész lesz, annyira tele leszek az illatával (meg az egész lakás), hogy már egyáltalán nem is kivánom.

gabojsza írta...

Nekem is sokáig az volt. 2001-ben aztán megvettem, sütővel, páraelszívóval (Bosch mindhárom). Két évig a szüleimnél állt a sufniban becsomagolva. Két év alatt összegyűjtöttem annyi pénzt, hogy új konyhabútort csináltattam, minden zeg-zugot kihasználva, mindennek megtervezvén a majdani helyét (tervezgetni volt időm bőven!...)Akkor került beépítésre a kerámialapos tűzhely. Azóta meg élvezkedek…

Ági írta...

Ez az én nagy kedvencem, de mindig apu csinálja nekem, én nem szoktam nekilátni, pedig imádom.
Viszont a kerámialapos nekem annyira nem jön be. Iszonyú lassan melegszik be. Nektek nincs ilyen problémátok?

gabojsza írta...

Én maximálisan elégedett vagyok. Az enyémre azt mondanám, hogy gyorsan melegszik, pillanatok alatt forr a víz az edényben. És energiatakarékos is, mert elzárom és még jó pár percig forr az étel. Amióta ezen főzök sokkal szaftosabb serpenyős sülteket tudok készíteni, mint azelőtt a gáztűzhelyen. Könnyű a tisztántartása is, igaz, sok szert kipróbáltam addig, míg meg találtam a nekem tetszőt, jó ár-érték aránnyal.

zsuzska írta...

bocsánat, de én a palacsintatésztába kérdeznék most bele: 4 evőkanál liszt és fél liter tej, két tojás? nekem kevésnek tűnik... mármint a liszt:)

Vica alias KiVi írta...

Szia! Tudom, hogy ez nem egy mai bejegyzés, de ide tartozik a kérdésem és a palacsinta tésztára vonatkozik: nem olyan régen végig olvastam a blogod (nagy élvezettel) és korábban is találtam egy palacsinta receptet, de ott 8 ek lisztet írsz. (http://gabojszakonyhaja.blogspot.com/2008/01/des-bnbeess.html) Csak azt szeretném kérdezni, hogy mi az oka a kétféle mennyiségnek? Köszi előre is: Vica

gabojsza írta...

Kedves Zsuzska és Vica, elnézéseteket kérem, elírtam.
A működő palacsinta receptem:
4 ek liszt
1 tojás
2,5 dl tej, illetve ennek a többszöröse, ezért a fél liter tejhez a 8 ek liszt a helyes mennyiség. Köszönöm, hogy szóltatok, javítottam a bejegyzést.