2017. december 10.

Csokoládés-pisztáciás semifreddo


Lassan kezd összeállni az idei karácsonyi menü, desszertnek egy, a Gordon Ramsay karácsonyi műsorában látott semifreddo-t gondoltam készíteni, hát „próbasütést” tartottam. 

A semifreddo az olaszok isteni finom parféja (a semi félig, a freddo hideg) ami a krémességét a tojásnak és tejszínnek köszönheti, krémesre fagy, remekül szeletelhető már pár perc után is, az ízét lehet kedvünk szerint variálni. Az enyémben most natúr pisztácia került (Magosbolt beszerzés), egy pici kávé és Amaretto likőr. Gyorsan elkészül! A konyhába érkezéstől a fagyasztóba tételig pontosan 12 perc alatt végeztem, így nevezhetem akár villám-desszertnek is, ha nem kellene órákat töltenie a fagyasztóban. Őzgerinc, vagy pástétomformában dermed krémesen jegesre.

Hozzávalók egy 20 X 10 cm-es, 6 cm mély formához (8 szelet):
140 g étcsokoládé (70% -os) + extra a díszítéshez
egy csipet só (fleur de sel)
1 csapott teáskanál instant kávé
2 tojás
250 ml habtejszín (legalább 30% zsírtartalmú, NEM hulala!)
1 vaníliarúd kikapart magjai
2-3 evőkanál amaretto likőr
50 g natúr, sótlan pisztácia + extra a díszítéshez

A formát kibélelem 2 réteg konyhai frissentartó fóliával úgy, hogy minden oldalon bőven túllógjon a fólia a forma pereménél.
A csokoládét darabokra töröm, majd kevergetve, vízgőz felett felolvasztom. Hozzákeverem a csipet sót és az instant kávét. 3-4 perc alatt kézi mixerrel felverem a tojásokat a cukorral (nem kell szétválasztani), a likőrrel és a vanília magokkal, majd belekeverem az olvasztott csokoládét a tojásos keverékbe.
Egy másik tálban felverem a tejszínt, majd lazán belekeverem a tojásos-csokis keverékbe. A végén belekeverem a szemes, natúr pisztáciát és belesimítom a masszát a fóliával kibélelt formába. Ráhajtom a lelógó fóliákat és egy éjszakára (de minimum 3-4 órára) beteszem az egészet a fagyasztóba.

Tálalás előtt 10 perccel kiveszem a fagyasztóból, kiborítom a formából és lehámozom róla a fóliát, tálaló tálra teszem (végre bevethettem a fekete pala tálaló táblámat! J ) és feldíszítem a tetejét egy kis reszelt csokoládéval és őrölt pisztáciával. Melegített késsel szeletelem. Überbrutálisan finom!

Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.