Lassan
kezd összeállni az idei karácsonyi menü, desszertnek egy, a Gordon Ramsay
karácsonyi műsorában látott semifreddo-t gondoltam készíteni, hát „próbasütést”
tartottam.
A semifreddo az olaszok isteni finom parféja (a semi félig, a freddo hideg) ami a krémességét a tojásnak és tejszínnek köszönheti, krémesre fagy, remekül szeletelhető már pár perc után is, az ízét lehet kedvünk szerint variálni. Az enyémben most natúr pisztácia került (Magosbolt beszerzés), egy pici kávé és Amaretto likőr. Gyorsan elkészül! A konyhába érkezéstől a fagyasztóba tételig pontosan 12 perc alatt végeztem, így nevezhetem akár villám-desszertnek is, ha nem kellene órákat töltenie a fagyasztóban. Őzgerinc, vagy pástétomformában dermed krémesen jegesre.
Hozzávalók egy 20 X 10 cm-es, 6 cm mély formához (8 szelet):
140 g étcsokoládé (70% -os) + extra a díszítéshez
egy
csipet só (fleur de sel)
1
csapott teáskanál instant kávé
2
tojás
250
ml habtejszín (legalább 30% zsírtartalmú, NEM hulala!)
1
vaníliarúd kikapart magjai
2-3
evőkanál amaretto likőr
50
g natúr, sótlan pisztácia + extra a díszítéshez
A
formát kibélelem 2 réteg konyhai frissentartó fóliával úgy, hogy minden oldalon
bőven túllógjon a fólia a forma pereménél.
A
csokoládét darabokra töröm, majd kevergetve, vízgőz felett felolvasztom. Hozzákeverem
a csipet sót és az instant kávét. 3-4 perc alatt kézi mixerrel felverem a tojásokat
a cukorral (nem kell szétválasztani), a likőrrel és a vanília magokkal, majd
belekeverem az olvasztott csokoládét a tojásos keverékbe.
Egy
másik tálban felverem a tejszínt, majd lazán belekeverem a tojásos-csokis
keverékbe. A végén belekeverem a szemes, natúr pisztáciát és belesimítom a
masszát a fóliával kibélelt formába. Ráhajtom a lelógó fóliákat és egy
éjszakára (de minimum 3-4 órára) beteszem az egészet a fagyasztóba.
Tálalás
előtt 10 perccel kiveszem a fagyasztóból, kiborítom a formából és lehámozom
róla a fóliát, tálaló tálra teszem (végre bevethettem a fekete pala tálaló
táblámat! J ) és feldíszítem
a tetejét egy kis reszelt csokoládéval és őrölt pisztáciával. Melegített késsel
szeletelem. Überbrutálisan finom!
Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.