Ez a nap is elérkezett. Napok óta mantráztam, hogy ne pont
akkor essen a hó, amikor menni kell a reptérre a nagylányomért, de ilyen az én
szerencsém, este 9-kor kinéztem az ablakon és fehér volt minden. ÉP szolgálatban
volt, így Dorka lányommal haladtunk „pusztanéző tempóban” Kiskőröstől az M5
autópályáig, onnan már könnyebb volt, hazafele meg voltunk olyan szerencsések,
hogy már nem hókásás volt az út, csak nedves. Hajnalban kerültünk ágyba, majdnem
dél volt, amikor reggeliztünk és értelemszerűen későre tolódott az ebéd. Volt a
hűtőben friss leveles tészta, meg némi cukkini és jóféle szarvasi ricotta és mozzarella, így tekintettel
a holnap induló karácsonyi őrületre, könnyű kis ricottás-cukkinis pitéket
sütöttem ebédre.
Hozzávalók 4 db egyszemélyes pitéhez:
Hozzávalók 4 db egyszemélyes pitéhez:
2 csomag friss leveles tészta (a sütőpapírra tekert, készre nyújtott
fajta)
2 zöld saláta cukkini
400 g szarvasi ricotta
2 csomag szarvasi mini mozzarella
2 gerezd fokhagyma, reszelve
pár csepp olívaolaj
só, frissen őrölt bors
1 tojás a kenéshez
A cukkinit megmosom és zöldség szeletelővel vékonyan
felszeletelem. A leveles tésztát letekerem, elfelezem és sütőpapírostól
kibélelem velük a egyszemélyes piteformákat. A leveles tésztára simítom a
sóval, borssal és reszelt fokhagymával ízesített ricottát és kirakom tetőcserépszerűen
a tetejét a cukkini szeletekkel, minden szelet cukkínire egy-egy szeletke mini
mozzarellát is helyezve. Meglocsolom pár csepp olívaolajjal, finoman sózom,
tekerek rá borsot és visszahajtom a tészta széleket a töltelékre. Ugyanúgy
járok el a második, harmadik és negyedik pitével is. Felvert tojással lekenem a
tésztát körben, majd betolom a pitéket a forró (200 fokos) sütőbe, úgy 20-25
percre, ameddig elolvad a mozzarella és kezd pirulni a tészta széle.
Kiveszem, eltávolítom alóla a sütőpapírt és langyosan tálalom.