2017. december 22.

Ricottás-cukkinis pite


Ez a nap is elérkezett. Napok óta mantráztam, hogy ne pont akkor essen a hó, amikor menni kell a reptérre a nagylányomért, de ilyen az én szerencsém, este 9-kor kinéztem az ablakon és fehér volt minden. ÉP szolgálatban volt, így Dorka lányommal haladtunk „pusztanéző tempóban” Kiskőröstől az M5 autópályáig, onnan már könnyebb volt, hazafele meg voltunk olyan szerencsések, hogy már nem hókásás volt az út, csak nedves. Hajnalban kerültünk ágyba, majdnem dél volt, amikor reggeliztünk és értelemszerűen későre tolódott az ebéd. Volt a hűtőben friss leveles tészta, meg némi cukkini és jóféle szarvasi ricotta és mozzarella, így tekintettel a holnap induló karácsonyi őrületre, könnyű kis ricottás-cukkinis pitéket sütöttem ebédre.

Hozzávalók 4 db egyszemélyes pitéhez:
2 csomag friss leveles tészta (a sütőpapírra tekert, készre nyújtott fajta)
2 zöld saláta cukkini
2 gerezd fokhagyma, reszelve
pár csepp olívaolaj
só, frissen őrölt bors
1 tojás a kenéshez

A cukkinit megmosom és zöldség szeletelővel vékonyan felszeletelem. A leveles tésztát letekerem, elfelezem és sütőpapírostól kibélelem velük a egyszemélyes piteformákat. A leveles tésztára simítom a sóval, borssal és reszelt fokhagymával ízesített ricottát és kirakom tetőcserépszerűen a tetejét a cukkini szeletekkel, minden szelet cukkínire egy-egy szeletke mini mozzarellát is helyezve. Meglocsolom pár csepp olívaolajjal, finoman sózom, tekerek rá borsot és visszahajtom a tészta széleket a töltelékre. Ugyanúgy járok el a második, harmadik és negyedik pitével is. Felvert tojással lekenem a tésztát körben, majd betolom a pitéket a forró (200 fokos) sütőbe, úgy 20-25  percre, ameddig elolvad a mozzarella és kezd pirulni a tészta széle. Kiveszem, eltávolítom alóla a sütőpapírt és langyosan tálalom.


Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.