2017. december 25.

Töltött libanyak


Rokoni körben elköltött ünnepi ebédünk előétele volt a töltött libanyak, ami számomra az idei Karácsony legjobb fogásává avanzsált.

Hozzávalók (kb. 28-30 szelethez)
4 db töltenivaló libanyakbőr
1 evőkanál kacsazsír
2 hagyma, finomra aprítva
4 szikkadt zsemle, felkockázva
5 dl langyos tej
30 dkg darált kacsamell (bőre nélkül)
20 dkg hízott kacsamáj
2 tojás, felverve
só, bors
1 nagy csokor petrezselyem, finomra aprítva
2 evőkanál kacsazsír
zsír, víz

A libanyakat megmosom, konyhai papírtörlővel kívül-belül alaposan leitatom, majd csipesszel eltávolítom a még rajtuk lévő tokokat. Szűkebb végéit konyhai kötöző madzaggal szorosan elkötöm, majd elkészítem a tölteléket: egy evőkanál kacsazsíron megdinsztelem a hagymát, majd addig pirítom, amíg enyhén karamellizálódik. A szikkadt, felkockázott zsemléket meglocsolom a langyos tejjel, majd alaposan kinyomkodom. A kinyomkodott zsemléhez adom a hagymát, a darált kacsamell húst, a falatnyi darabokra aprított kacsamájat, a tojásokat, valamint a finomra aprított petrezselymet. Sózom, gazdagon borsozom, majd megtöltöm a libanyak bőröket: a szélesebb végén adagolom a tölteléket, és egészen a lezárt végéig nyomkodom, a szélesebbik végét – mivel valahová elpakoltam a hústűket és épp nem találom, nemes egyszerűséggel bevarrom. Elegyengetem a tölteléket, majd hurkapálcával megszurkálom, hogy sülés közben belülről ki tudjon folyni a keletkező folyadék és zsír, és ne repedjen szét.
Egy akkora tepsibe teszem a megtöltött nyakakat, amiben kényelmesen elférnek, miután megágyaztam nekik két evőkanál kacsazsírral, és 200 °C fokra előmelegített sütőben kb. 45 percig sütöm.Átemelem őket egy rácsra és mindkét oldalukat meggrillezem, hogy szép pirosak legyenek.
Néhány órát érdemes pihentetni, hogy könnyebben lehessen szeletelni (én este sütöttem és reggel szeleteltem).

Mautner Zsófi receptje volt az alap.

Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.