Rokoni
körben elköltött ünnepi ebédünk előétele volt a töltött libanyak, ami számomra
az idei Karácsony legjobb fogásává avanzsált.
Hozzávalók
(kb. 28-30 szelethez)
4
db töltenivaló libanyakbőr
1
evőkanál kacsazsír
2
hagyma, finomra aprítva
4
szikkadt zsemle, felkockázva
5
dl langyos tej
30
dkg darált kacsamell (bőre nélkül)
20
dkg hízott kacsamáj
2
tojás, felverve
só,
bors
1
nagy csokor petrezselyem, finomra aprítva
2
evőkanál kacsazsír
zsír,
víz
A
libanyakat megmosom, konyhai papírtörlővel kívül-belül alaposan leitatom, majd csipesszel
eltávolítom a még rajtuk lévő tokokat. Szűkebb végéit konyhai kötöző madzaggal
szorosan elkötöm, majd elkészítem a tölteléket: egy evőkanál kacsazsíron
megdinsztelem a hagymát, majd addig pirítom, amíg enyhén karamellizálódik. A
szikkadt, felkockázott zsemléket meglocsolom a langyos tejjel, majd alaposan
kinyomkodom. A kinyomkodott zsemléhez adom a hagymát, a darált kacsamell húst,
a falatnyi darabokra aprított kacsamájat, a tojásokat, valamint a finomra
aprított petrezselymet. Sózom, gazdagon borsozom, majd megtöltöm a libanyak bőröket:
a szélesebb végén adagolom a tölteléket, és egészen a lezárt végéig nyomkodom,
a szélesebbik végét – mivel valahová elpakoltam a hústűket és épp nem találom,
nemes egyszerűséggel bevarrom. Elegyengetem a tölteléket, majd hurkapálcával
megszurkálom, hogy sülés közben belülről ki tudjon folyni a keletkező folyadék
és zsír, és ne repedjen szét.
Egy
akkora tepsibe teszem a megtöltött nyakakat, amiben kényelmesen elférnek,
miután megágyaztam nekik két evőkanál kacsazsírral, és 200 °C fokra
előmelegített sütőben kb. 45 percig sütöm.
Átemelem
őket egy rácsra és mindkét oldalukat meggrillezem, hogy szép pirosak legyenek.
Néhány órát érdemes pihentetni, hogy könnyebben lehessen szeletelni (én este sütöttem és reggel szeleteltem).
Néhány órát érdemes pihentetni, hogy könnyebben lehessen szeletelni (én este sütöttem és reggel szeleteltem).
Mautner
Zsófi receptje volt az alap.
Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.