2017. december 9.

Minden blogger nevében: a szerzői jogaimról, dióhéjban

Ez most nagyon kikívánkozik belőlem: az elmúlt pár napom amúgy is kevés szabadideje jórészt azzal telt, hogy egy bizonyos oldalra feltöltött több, mint 5600 receptet néztem át egyenként.
Szomorú, de rengetek ismerős gasztroblogról származó, közöttük 38, a saját blogomról engedély nélkül eltulajdonított receptet és fotót találtam csak azon az egy oldalon. 

Kérlek tisztelettel! Ha tetszik az, amit itt a blogomon találsz, mentsd le a számítógépedre, netán nyomtasd ki és készítsd el, de NE töltsd fel más oldalakra engedélyem nélkül! Nem azért dolgozok sok-sok órát egy-egy bejegyzés elkészítésével, hogy azt tudtom és engedélyem nélkül más oldalakon lássam viszont úgy, mint XY írása! Hidd el, sok munkám van abban, hogy egy-egy bejegyzés elkészüljön és felkerüljön a blogra. Egy pár perc alatt készülő finomság publikálása mögött is sokórányi munkám van. Mert folyamatosan kutatom, mi az, ami érdekelhet Titeket. Kitalálom, mit is készítsek, bevásárolok hozzá, megfőzöm, lefotózom, megmunkálom a fotókat, megírom a bejegyzést, és ha felkerült a blogra, megosztom a közösségi portálokon is, hogy tudomást szerezzetek róla. Ez nem 5 perc, hanem több óra, és még pénzembe is kerül, mert az alapanyagot sem ingyen kapom, a sok fotós tanfolyamért, aminek köszönhetően ma már vállalhatóbb képeket készítek (még közel sem olyanokat, amilyeneket szeretnék), és a főzőiskolai tanfolyamokért, amikre éveken keresztül azért jártam, hogy ne tudatlanul „osszam az észt”, már annyit kifizettem, amiből bőven elmehettünk volna arra a 2 hetes hajóútra, amire évek óta annyira vágyom! A másolás viszont mindösszesen pár lelkiismeret nélküli kattintás s hopp, már XY írásaként, munkájaként, termékeként jelentkezik egy másik honlapon, oldalon.

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a blogokon közzétett írások és fotók szerzői védelem alá eső szellemi termékek, melyek engedély nélküli felhasználását, sokszorosítását és terjesztését a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény TILTJA. Jogainak megsértése esetén a szerző a jogsértővel szemben polgári jogi igényt támaszthat, a fenti törvény, valamint a Ptk 86-87 §-aiban foglaltak szerint, a bűncselekmény pedig 2 évig terjedő szabadságvesztéssel súlytható.
Fizettek már internetes portálok azért, mert engedélyem nélkül publikálták blogról „kölcsönvett” fotóimat, de nem az a cél, hogy jogi útra terelve hajtsak ebből hasznot! Megmaradnék lelkes háziasszonynak és bloggernek, de kérlek, te is tartsd tiszteletben azt, amit csinálok és NE töltsd fel sehová azt, amit itt találsz! Ne azzal kelljen töltenem az időmet – főzés, blogolás, vagy pihenés helyett, hogy „vadásszam” a jogtalan felhasználást! Mindenki jobban járna. Köszönöm.