A sablé francia szó, jelentése homokos, ami a keksz omlós
állagára utal. Különlegessége, hogy nincs benne tojás, ellenben sok benne a vaj
és nem érdemes túlgyúrni, mert elveszíti omlósságát. Két változatát sütöttem
még Karácsony előtt: ezt a vörös áfonyás-fehércsokisat, meg egy kardamomos-pisztáciás-narancsosat.
Nehéz eldönteni, melyik a finomabb... Ilyenekről álmodozom mostanában, így
a nagy életmódváltásban, meg a negyedik napja tartó iszonyatos torokfájás
közepette...
Hozzávalók 32 db közepes méretű kekszhez:
225 g puha vaj (NEM margarin!)
100 g cukor (én porcukorral sütöttem, de kristálycukorral is
jó)
2 g só (Guérande, naná)
1 vanília rúd kikapart magjai, és/vagy ½ teáskanál vanília kivonat
32 dkg finomliszt
100 g aszalt vörösáfonya*
100 g fehér csokoládé, apró kockákra vágva
A szobahőmérsékletű vajat habosra keverem. Rászitálom a porcukrot,
hozzáadom a sót, a vanília magokat (és/vagy vanília kivonatot), és magas
fokozaton tovább keverem. Rászitálom a lisztet, beleszórom az aszalt
vörösáfonyát, meg a fehércsokit és ezzel is alaposan elkeverem, majd gyorsan, hogy
át ne melegedjen a kezemtől, rudat (hengert) formázok belőle és folpackba
csomagolva 1-2 órát hűtőben, vagy fél órát a fagyasztóban pihentetem, hogy
visszadermedjen a vaj és szépen lehessen szeletelni. Érdemesebb kisebb átmérőjű
hengert formázni, könnyebb szépen szeletelni sütés előtt (a
pisztáciás-narancsos kekszeim sokkal szebbek lettek, mint ezek).
A hűtőből kivett hengerről lehámozom a csomagolást, majd éles késsel 6-8 mm vastag korongokat vágok belőle, melyeket sütőpapírral bélelt tepsire helyezek és 170 Celsius-fokra előmelegített sütőben kb.15 percig sütök, amíg a szélük kezd zsemle színűre barnulni.
A hűtőből kivett hengerről lehámozom a csomagolást, majd éles késsel 6-8 mm vastag korongokat vágok belőle, melyeket sütőpapírral bélelt tepsire helyezek és 170 Celsius-fokra előmelegített sütőben kb.15 percig sütök, amíg a szélük kezd zsemle színűre barnulni.
Jó minőségű aszalt és kandírozott gyümölcsöt (meg magvakat,
tésztákat és sok minden mást) itt szoktam vásárolni, van már webshopjuk is, két munkanapon belül házhoz is
szállítják a megrendelést. Érdemes figyelemmel kísérni a Facebook oldalukat is,
mert gyakran, jó akciókkal rukkolnak elő.
A receptet Márk Szonja Édesem süteményei című könyvében találtam.
Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.