Imádjuk a túrós puliszkát. Magunk gyúrjuk hozzá a túrót,
amihez vagy a sestinai esztenáról, vagy a fogarasi piacról, ideális esetben
augusztusban vett, kb.8 kg-os juhsajtot felszeletelünk és pár napig
szikkasztjuk, utána a nagymamámtól örökölt régi, 8-as húsdarálón ledaráljuk,
besózzuk és ÉP nagy élvezettel alaposan átgyúrja. Adagonként bezacskózzuk és a
fagyasztóban tároljuk, míg túrós puliszkába, sztrapacskába, kőrözöttbe, vagy
egyéb ételbe nem kerül.
Nemrég egy többfogásos menüsor meleg előétele volt a túrós puliszkám, muffin formában, bacon kosárkában sütve. Isteni!
Nemrég egy többfogásos menüsor meleg előétele volt a túrós puliszkám, muffin formában, bacon kosárkában sütve. Isteni!
Hozzávalók 12 kosárkához:
kb. 16 szelet füstölt bacon
fél liter víz
1 kiskanál só
15 dkg kukoricadara
20 dkg juhtúró
tejföl a tálaláshoz
fél liter víz
1 kiskanál só
15 dkg kukoricadara
20 dkg juhtúró
tejföl a tálaláshoz
A vizet felteszem forrni, 1 kiskanál sóval. Amikor forr, beleöntöm
a kukoricadarát, majd folyamatos kevergetés mellett addig főzöm, míg sűrű lesz,
de nem kemény. A kevergetés fontos, mert odaég, hőforrás elzárása után,
várakozó állásban is „dagad” . Szinte mindig egy- két kanálnyit félreteszek
tejes puliszkának, mert ez nekem olyan gyerekkori szerelem, nosztalgikus íz,
kell a lelkemnek.
Kibélelem baconnal a muffin sütőformát, egy sor puliszkát
simítok a kosárkák aljára, rámorzsolok túrót, majd puliszkaréteg jön ismét, a
tetejére túrót szórok, és beteszem a forró sütőbe addig, míg a tetején a túró
megolvad. Melegen, tejföllel tálalom.
Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.
Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.