2017. március 22.

Zsályás pulyka grillkolbász


A grillkolbász az a kategória, ahol lehet merészebb fűszerezést és ízkombinációkat kipróbálni, mert egyszerre úgy sem készül belőle sok, de ha beválik, lehet ismételni. Talán első hallásra furcsának tűnhet a párosítás, de a zsályával fűszerezett pulykakolbász nagyon finom, nem utoljára készült. A pulykahús természetesen szarvasi pulyka volt most is. Mivel a felső combfilé nem egy zsíros falat, a logika azt diktálná, hogy kicsit több zsírszalonna kerüljön a kolbászba, de ki szereti a zsíros grillkolbászt? Én nem, így tartom legközelebb is az alábbi arányokat.


Hozzávalók:
2 kg pulyka felső combfilé
0,5 kg sertés hátszalonna, lebőrözve
50 g só
80 g fokhagyma (tisztítva mérve)
5 evőkanál szárított, morzsolt zsálya
10 g frissen őrölt fekete bors


A hozzávalókat összegyúrjuk és vékonybélbe töltjük (a királyi többes azért, mert a kolbásztöltés nálunk mindig 2 emberes munka). Töltés után 12-15 cm-es darabokat alakítok ki (ilyen távolságonként megtekerem a belet és másnapig hűvös helyen, fellógatva szikkadnak, majd adagonként levákuumozom és felhasználásig a fagyasztóban tárolom.
Sütve, grillezve, melegen és hidegen is igen finom.

Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.