A marha tatár nagy kedvenc, szinte mindenki szereti, de van
néhány alapszabály, amit érdemes figyelembe venni és maradéktalanul betartani.
Mivel nyers marhahúst eszünk, mindennél fontosabb az, hogy friss és jó minőségű
húsból készítsük, semmiképp nem fagyasztott húsból. Ideális esetben késsel vágjuk apróra a húst (lehetőleg
bélszínt, esetleg kötőszövet-mentes hátszínt), ha mégis darálnánk a húst, semmiképp
ne daráljuk át kétszer-háromszor, mert a jó tatár nem egy homogén húspép! Mivel nem sok
minden kerül még bele, a többi alapanyag is legyen a lehető legjobb minőségű.
Sok fajtáját készítik, íme az én kedvencem:
Hozzávalók 4 főre:
20 dkg marha bélszín, vagy ínmentes hátszín
1 teáskanál dijoni mustár
1 teáskanál füstölt fűszerpaprika (pimenton de la vera)
1 teáskanál kapribogyó (leöblítve, felaprítva)
1 kisujj nagyságú savanyú uborka (nagyon apróra felkockázva)
1 púpos teáskanálnyi aprított salottahagyma
Hozzávalók 4 főre:
20 dkg marha bélszín, vagy ínmentes hátszín
1 teáskanál dijoni mustár
1 teáskanál füstölt fűszerpaprika (pimenton de la vera)
1 teáskanál kapribogyó (leöblítve, felaprítva)
1 kisujj nagyságú savanyú uborka (nagyon apróra felkockázva)
1 púpos teáskanálnyi aprított salottahagyma
1 friss, tanyasi tojás sárgája
1 teáskanálnyi Worcestershire szósz
só és frissen őrölt bors, ízlés szerint
1 teáskanálnyi Worcestershire szósz
só és frissen őrölt bors, ízlés szerint
Ha van rá mód, éles késsel nagyon apróra vagdosom fel a
húst, de készítettem már jó tatárt a Terra Pannonia 100% angus marhahúsából is,
amit vákuumfóliázva árulnak tatár beefsteakhez. A húst fogyasztás előtt 10-15
perccel szoktam kivenni a hűtőből és a többi hozzávalóval elkeverni, mert jó,
ha hideg marad. Ha előre befűszerezném a tatárt, a hagyma savassága, a só, a
mustár kikezdené a húst, és elkezdené „megfőzni”, vagyis a húsban lévő fehérjék
elkezdenének kicsapódni, így az ízélmény jó része elveszne, illetve megváltozna.
Egy jó tatárban élvezet kiérezni a hús ízét, nem jó, ha a fűszerek elnyomják
azt, épp ezért nem használok bele olcsó mustárt, és főleg nem keverem be egy
nappal korábban, „hogy összeérjenek az ízek”.
Házi kenyérből, frissen készült pirítóst adok hozzá.
Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.
Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.