A kimchi a legismertebb koreai étel. Erjesztéssel
(fermentálással) készül, több száz fajtája ismert, szinte ahány ház, annyiféle
kimchi készül. Eszik magában, rizshez, halhoz, húshoz, vagy készítenek belőle
levest, sült rizses egytálételt. A dietetikusok a világ egyik legegészségesebb
ételének tartják, tele van vitaminokkal és tejsavbaktérimokkal, amelyek jó
hatással vannak az emésztésre.
Egy igazán autentikus változathoz gochugaru (koreai chilipaprika pehely) és saeujeot (koreai sózott apró rák) dukálna, de az első saját kimchit ezek nélkül készítettem, jóféle helyi csípős fűszerpaprikával, a vadiúj fermentáló gépemben*.
A végeredménnyel több, mint elégedett vagyok, gyorsan fogy, így készül is a következő adag.
Egy igazán autentikus változathoz gochugaru (koreai chilipaprika pehely) és saeujeot (koreai sózott apró rák) dukálna, de az első saját kimchit ezek nélkül készítettem, jóféle helyi csípős fűszerpaprikával, a vadiúj fermentáló gépemben*.
A végeredménnyel több, mint elégedett vagyok, gyorsan fogy, így készül is a következő adag.
Hozzávalók egy adaghoz (ennyi fér egyszerre a fermentáló gép
tartályába):
1 csokor újhagyma
1 csokor újhagyma
fél jégcsapretek (kb
20 cm-es darab)
2 sárgarépa
1 kis fej kínai kel (az enyém 200 g volt)
2 cm friss gyömbér, finomra reszelve
3 gerezd fokhagyma, finomra reszelve
1 közepes méretű alma, finomra reszelve
csípős fűszerpaprika, ízlés szerint
3-4 evőkanál halszósz
kb. 3 dl víz
fél teáskanál kezeletlen kősó
A zöldségeket megtisztítom, az újhagymát karikára vágom, a
zöld részével együtt. A jégcsapretket és sárgarépát nagy lyukú, a gyömbért,
almát és fokhagymát apró lyukú reszelőn lereszelem, a kínai kelt leveleire
bontom és a torzsáját kihagyva vékonyra metélem. A zöldségeket egy nagy tálban
összekeverem, hozzáadom a sót, a halszószt és a csípős fűszerpaprikát, ezekkel is
alaposan átkeverem, majd a fermentáló gép tartályába teszem és felöntöm a zöldségeket annyi vízzel, hogy teljesen ellepje őket.
A tartályt lefedem frissentartó fóliával és a gépbe helyezem,
ráteszem a gép fedelét, elindítom a gépet, kiválasztom a Kimchi programot és beállítom
az időt 28 órára. A program lejárta után kiveszem a tartályt, hagyom kihűlni a
kimchit, majd csatos üvegbe szedve, hűtőben tárolom.
*A fermentáló gépben nem csak kimchit, hanem különböző
zöldség-, vagy gyümölcs alapú erjesztett ételeket (pl:natto-t, különféle
savanyúságokat) és italokat (pl: rizsbort) is lehet készíteni, illetve állati tejből
éppúgy készíthető házi tejföl, kefir vagy joghurt, mint tejmentes
alapanyagokból (pl: rizs-, mandula-, kókusz, vagy kesu).
Ha fermentáló gépet szeretnél vásárolni, itt megteheted.
Kérlek, hogy ha az én
ajánlásom nyomán döntesz a gépvásárlás mellett, akkor azt rám hivatkozva rendeld
meg és a vásárlás tényét jelezd felém is email-ben, a gabojsza@gmail.com címen. A készülék eladások után
jutalékban részesülök, így vásárlásoddal az oldalam működését is támogatod,
miközben ez Neked nem jelent többlet költséget. A VEGITAL készülékeket én is
nap mint nap megelégedettséggel használom és jó szívvel ajánlom.
Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.
Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.