2007. július 18.

Sült csülök savanyú káposztával


Bár ehhez a finomsághoz legalább két és fél órát működik a sütő és még jó felet párolódik a köret, mégis azt mondom, megéri a végeredmény még nagy melegben is!

Hozzávalók:
egy szép sertéscsülök (hátsó)
só, bors, vörösbor
hagyma, fokhagyma
savanyú káposzta
kömény 

Egy tepsiben, vagy cserépedényben beteszem a csülköt, sóval, borssal fűszerezem és felnégyelek köré pár fej hagymát, dobok mellé pár cikk fokhagymát. Felöntöm kb 3 dl vörösborral, lefedem alufóliával és addig sütöm 220 fokos sütőben, míg a hús leválik a csontról. Ekkor kicsontozom, feldarabolom és tovább sütöm míg szép piros nem lesz, közben locsolgatom a szaftjával, jót tesz az ízének és az állagának egyaránt (nem engedi kiszáradni)..

Közben legyalulom a 2006-os ősz utolsó fej saját savanyítású káposztáját (megkönnyezem, hogy elfogyott és várhatok karácsonyig egy igazán jó töltött káposztára). Több vízben kimosom, (sótlanítás céljából) és kevés őrölt köménnyel fűszerezve megpárolom. Ha mindkettő készen van, kitálalom dédnagymamámtól örökölt legszebb tányéromra és lehet enni!

3 megjegyzés:

Fűszer és Lélek írta...

Hát, Gabojsza, ha ezt ma remekelted, akkor le a kalapot előtted. Igazi férfi étel, gondolom lesz aki megjutalmaz érte :-)

lorien írta...

Huhhhh, ez aztán a tápos kaja, nem semmi az időzítése! Én szinte bármikor bármit meg tudok enni, de erre azt mondanám, hogy ez egy ... merénylet! :)
Vagy ez még az enyhe hétvégén készült? :)

gabojsza írta...

Kedveseim, rajtakaptatok! Ilyen hőségben még én sem vagyok ilyen hős. Bár olyan finom volt, hogy ma is megbírkóznék vele! Mára csak egy kis serpenyős sertéskaraj párolt spárgával jutott, de mivel nálunk az ebéd egyben vacsora is és du 5 és 6 között kerül az asztalra (akkor ér haza életem párja a robotból),azt még posztolni nem tudom, talán majd holnap, ha érdemes lesz rá.