2007. július 19.

Házi kefir

Brünnhilde konyhája ihlette házi kefirt készítettem tegnapelőtt. Ő aludttejet említ, de én állítom, hogy ez ízben közelebb van a kaukázusi kefirhez, mint az aludttejhez. Irtó finom, érzem rajta azt a kevéske szén-dioxidot, amit annyira szeretek a kaukázusi kefirben és nem utolsó sorban, sokkal olcsóbb megoldás a boltinál.

Hozzávalók:
2 liter 2,8% zsírtartalmú tej
1 db 500 ml-es kaukázusi kefir (én a Lidl-ben vettem mindkettőt, de gondolom bármelyik jó hozzá)

Abban az 5 literes üvegben amiben a kovászos uborkát készítem összeöntöm a hozzávalókat és a konyhapulton hagyom 2 napig. Az üveg alján kb 2-3 újnyi savó képződik, ezt egy vékony slaggal leszívom egy bögrébe, a megmaradt kefirt kancsóba öntve a hűtőben tárolom. 

Update: türelmetlen párom kitalálta, hogyha meleg vizes edénybe állítja kb fél órára azt a befőttes üveget, amiben a kefir készül, elég neki pár óra, és kész is!

5 megjegyzés:

t3v írta...

Ez tök érdekes, hogy a kaukázusiban benne marad némi gomba - azt hittem, leszűrik vagy valami. Egyszer Rigornál is felvetette valaki a problémát, hogy ez most kefir vagy nem, de a szén-dioxid csípősségének jelenléte mindenképpen erre utal! Most már muszáj lesz kipróbálnom ezt is, nem csak a joghurtot (közvetlen link a nevemen).

gabojsza írta...

Köszi a linket, annak idején olvastam is, most meg ki is fogom probálni:)

nyarikonyha írta...

én a múltkor a piacon vettem friss biotejet, és a felét csak úgy kiöntöttem két bögrébe, és az ablak közés raktam. Persze, hogy elfelejtettem, de így lett jó! két nap múlva tökéletes aludttej lett belőle, csakúgy, mint gyerekkoromban.

Eva Anna írta...

t3v a kaukazusi kefirben levo gomba igazabol egy csomo mikroorganizmusbol allo sejttarsulas, ami karfiolrozsaszeru kepzodmenyeket alkot. A segitsegevel keszult kefirben rengeteg mikroorganizmus van eloszlatva is, igy a leszurt kefirbol a masodik menet meg egesz jol hasonlit a kefirre. Igaz, nagyon fugg a tarolasi korulmenyektol is. Nalam, a konyhaban allando 17 fok van (kiveve 1-2 oraig, amig fozok) ilyen helyen nem lehet jo kefirt csinalni, de egy meleg konyhaban mar jobb lesz.
Az optimalis homerseklet a kefir keszitesehez persze kb 40 °C
eh, de errol meg regelhetnek egy csomot...
Az biztos, hogy a kefir keszitesehez ha ebbol indulsz ki es nem kefirgombabol, akkor mindig a boltibol indulj ki. Kulonben egyre inkabb az aludttejhez fog hasonlitani.
Emellett mindig kaukazusi kefirt hasznalj, mert a masikbol inkabb az aludtejre fog hasolnitani az eredmeny

eva06 írta...

Nagyon szeretem a kaukázusi kefirt, közülük is a Mi..i márkájú a kedvencem, sokáig keresgéltem a neten, hogyan készíthetnék hasonlót házilag.
Gabojsza receptje és mások ötletei alapján sikerült: 2 liter házi tejhez teszek 1 Mi..i kefirt, amit 4 kiskanál 15%-kos tejporral keverek el. 16 óra múltán elegyenlítem mixerrel, s lényegében a Mi..i-vel egyenrangú kefirt kapok.
Jelenleg azonban meleg van, így könnyen érik a kefir. Télire megpróbálok joghurt-gépet venni, s azzal melegen tartani.