2007. július 3.

Képviselőfánk


Hozzávalók:
20 dkg liszt
10 dkg vaj
5 tojás
2 dl víz
csipet só
300 ml tejszín
A krémhez 50 g olvasztott csoki és 1 zacskó dr5ker bourbon vanília puding por (ebben nincs semmi műsz@r).

Egy edénybe felteszem a vizet forrni egy csipet sóval és a vajjal. Ha forr a víz és elolvadt a vaj, hozzáadom a lisztet (egyben) és egy falapáttal/fakanállal addig keverem, míg összeáll. Ez kb. 2 perc. Leveszem a tűzről és jól elkeverem az egyenként hozzáadott tojásokkal. Ha van kedvem, a masszával megtöltöm a habzsákomat és csinos halmocskákat nyomok a sütőpapírral vagy szilikon lappal bélelt sütőlemezre. Ha nincs kedvem habzsákozni, egyszerűen kiadagolom kanállal a tésztát a sütőlemezre. Kb 6-8 cm-re egymástól érdemes elhelyezni a halmocskákat, melyeket 180 fokra előmelegített sütőbe teszem és 15 percig nem nyitom ki a sütőt, nehogy összeessenek a fánkok. 15 perc után mérséklem a tüzet 150 fokra és még 5-8 percig sütöm, míg szép piros, mosolygós, ropogós fánkocskákat kapok. Érdemes ropogósra sütni, különben a krémtől hamar megpuhulnak. Hagyom őket kihűlni. Közben megfőzöm a pudingot, ha csokis krémmel töltöm, az olvasztott csokit belekeverem a megfőtt pudingba és ha sürgős a dolog, hideg vizes vízfürdőben mihamarabb kihűtöm. Ha ráérek, hagyom kihűlni magától. Ha már hideg, hozzákeverem a felvert tejszínhabot. Lehet még dúsítani a krémet extra anyagokkal: villával összetört gyümölcs (málna, eper, szeder, stb.), reszelt, vagy aprított csokoládé, reszelt citromhéj, kinek-kinek szájíze szerint. Ha a krém elkészült kettévágom és megtöltöm a fánkokat krémmel. A tetejére lehet porcukrot szórni, vagy olvasztott csokit csurgatni. A fényképen láthatók csokis pudingosak, (túl)porcukrosak. Az eclairt (éklert) ugyanígy készítik, csak babapiskóta alakúak a fánkocskák, és a krémre, a fánk teteje alá dukál még egy extra adag tejszínhab. Eclair-ben az Édesanyámé után a Brüsszeli Wittamernél fogyasztott vitte a prímet.
Nem olyan ördöngös mint amilyennek első látásra/olvasásra tűnik!
Ugyanebből a tésztából, kisebb fánkokat sütve, sós töltelékkel megtöltve finom vendégváró előétel készíthető.

Horváth Ilona Szakácskönyve alapján.

9 megjegyzés:

borybory írta...

Szia!
Nekem nem igazán nőtt meg a tészta! Kérlek segíts mit ronthattam el. Az én tésztám a nokleditésztánál keményebb lett. Milyen állagúnak kell lennie a tésztának?
Szeretném a családomat meglepni ezzel a finomsággal. Válaszodat köszönöm. Üdv.: Gálvölgyiné Bory Edit
msn: bory.bory@hotmail.com
borybory@citromail.hu

gabojsza írta...

Kedves Edit,
A tésztának sokkal sűrűbbnek kell lennie, mint egy nokedlitésztának:-)
A recept tuti, csak arra tudok tippelni, hogy idő előtt kinyithattad a sütő ajtaját (kinyitottadÍ?), mert akkor maradhat lapos a fánk. Én nekifutnék még egyszer:-)

efem írta...

A recept tényleg tuti, köszönet érte! :))

gabojsza írta...

Szívesen:-) Horváth Ilonáé a dicsőség, az Ő receptje.

Rauko írta...

Holnap tesztelem és írok,hogy sikerült-e...Életem első képviselőfánkja...Izgulok ám...:D

gabojsza írta...

Hajrá! Majd számolj be róla, hogy sikerült:-))

Névtelen írta...

Kedves Gabojsza!

Köszi a receptet, tökéletes lett az eredmény!

Minden jót! Niki :-)

gabojsza írta...

Kedves Niki,
a dicsőség Téged és Horváth Ilonát illeti:-)

Névtelen írta...

Én is csináltam egyszer-kétszer, nem lett tökéletes, de valaki ajánlotta, hogy nagyon fontos teljesen kihűteni a tésztát a tojás hozzáadása elött. Most már nagyon jól sikerül. Én nem szeretem a puddingpor izét, igazi vanillia rúddal készitek krémet hozzá, cukorpótlóval (Splenda)