2007. július 24.

Golyoly főzelék


Nálunk ez a neve a zöldborsó főzeléknek. Nagylányom nevezte golyolynak a borsót pici korában és így maradt. Szerintem ideális kánikulai étel, a gyorsan kész és tápláló kategóriából. A hagyományos verzió.

Hozzávalók:
1 kg friss, vagy szezonon kívül mélyfagyasztott zöldborsó (azaz golyoly)
1 fej hagyma
2 ek cukor, vagy 1 ek méz
valamennyi bio vegamix, ízlés szerint (szárított zöldségkeverék)
1 csokor petrezselyem zöldje
½ liter tej
1 ek étkezési keményítő
és 20 perc

Kevés olajon megdinsztelem az apróra vágott hagymát. Ha már üveges, megszórom 2 ek cukorral. Amikor kezd színt kapni a cukor, beleöntöm a zöldborsót, megszórom a bio vegamix-el és párolom pár percig. Ha még nem teljesen puha, de már ígéretes, behabarom a fél liter tejjel amiben elkevertem az étkezési keményítőt. Ezzel csak addig főzöm, míg besűrűsödik, mert ha tovább főzném, visszahígulna. Diétásabb (?) változat, ha keményítős habarás helyett 2 dl tejszínben párolódik a borsó, majd jól beforralom. Igaz, így nem lesz olyan sűrű, de nincs benne liszt vagy keményítő. Ha kész, lekapcsolom alatta a tüzet és belekeverem az aprított petrezselyem zöldet. Ma sajttal töltött pulykarolókkal ettük, de került már rá fasírt vagy tükörtojás. És nagyon finom lehet Ana Kinai oldalasával is !

Egy diétás, liszt és tejmentes verzió itt.

2 megjegyzés:

Péter írta...

Kedvenc ételem! Feltétnek tojáspörköltet ajánlanék! Egymásnak találták ki őket!!!

Névtelen írta...

Honnan tudtad,hogy golyolynak kell írni és nem gojojnak?
Vagy olyan ly-osan ejtette a lánykád:)?
A recept jó,én is hasonlósan készítem.
Csilla