2007. július 1.

Kovászos uborka


Minden nyáron van olyan kánikula időszak, amikor leginkább görögdinnyén, főtt kukoricán és kovászos uborkán élünk napokig. A kovászos uborka pedig gyakori vendég a hűtőnkben, mert az egész család nagyon szereti.

Egy 5 literes üveghez kb 3 kg uborkát szoktam venni (a fürtös uborkánál mostanában jobban kedvelem a mini kígyóuborkát), gondosan megmosom, levagdosom a végeit és hosszában bevagdosom, így ha kész van, gusztán szétszedhető.Az üveg aljára teszek egy marék friss vagy szárított kaprot, néhány gerezd fokhagymát, és ha van, csombort. Megtöltöm az üveget uborkával. A tetejére szórok másfél evőkanál sót és felöntöm melegvízzel. A tetejére kerül a tüllbe csomagolt kovászos kenyérszelet, amit max. 2 nap után el szoktam távolítani. Letakarom az üveg száját, így kerül ki a teraszra. Ha nagyon meleg van, árnyékos helyre (mert már jártam úgy, hogy felforrt és puha lett az uborka), ha nincs nagyon meleg, érheti a nap. Kb 3 nap után ÉP megkóstolja és ítélkezik, hány százalékos. Ha késznek ítéli, behozom, kiszedegetem az uborkát egy jól záródó edénybe és rászűröm a levét. Így kerül a hűtőbe, ahonnan pár nap alatt elfogy (levéből leves készül joghurttal, vagy tejföllel), aztán minden kezdődik elölről…

10 megjegyzés:

nyarikonyha írta...

megelőztél, már megírtam a posztot, csak nem raktam fel. sztem az enyém is így készül, de ez a só..nem vagyok benne biztos, én most sótlannak érzem az enyém, pedig sokkal többet tettem bele. konzultáljunk,ha kész van.az enyém holnapra jó...

gabojsza írta...

Én mindig ennyi sóval készítem, nekünk ez így ízlik. Bár néha elhangzik a "nem sótlan ez egy kicsit?", vagy pont az ellenkezője...
Ízlések és pofonok...Meggyőződésem, hogy függ az uborkától is!

Maci írta...

Ha megkonzultáltátok, akkor küldjetek egy kis kóstolót!
Fött kukorica is jöhet!

gabojsza írta...

Örömmel!:)))Hová küldhetem???

Kinga írta...

Sziasztok!
Én a meleg vízben elkeverem az 1 evőkanál sót, ezután öntöm rá az uborkára, így biztos, h mindegyik ugyanannyira lesz sós. Mert, ha csak a tetejére szórjuk, akkor lehet, h a tetején levő ubik sósabbak lesznek.

gabojsza írta...

Kinga, jó ötlet.-)
Bár, amikor a melegvizet öntöm rá, az mindig "leviszi" a sót az aljára, így jól elkeveredik.

janosb írta...

HMMM'
Most készülök első koviubimat eltenni, DE....
A megjegyzéseket, hozzá"szólásokat" tekintve:
- Osztom kettővel, s szorzom féllel.
- Félek, hogy nem fogjátok elkérni a receptet.
U.i.:
- Van egy alaprecept, s abból kiérzem mi az, amit elfogadok.
De a só mennyisége mégis meghatározza, sőt kovászos uborkává teszi azt ami.
A hókusz- pókusz pedig nem kell. SÓ, KAPOR, KENYÉR, VÍZ. S mégegy:
Nem kell feltétlen napra tenni. Meleg kell, oszt annyi.:)

üdv.:
Búza János, Tapolcáról

Névtelen írta...

A savanyított dolgokba (pl. káposzta) jó a csombor és a torma es. Sőt lehet még bele mustármag, egészbors, koriandermag. A kenyér a tejsavbacik szaporodását segíti elő. (nem teljesen, de majdnem mindegy milyen, abba kovász, vagy élesztő egy szál nem maradt sütés után)

Skandikamera írta...

Szia, benéztem ellenőrizni az "otthoni" receptet - hátha elfelejtettem valamit - de megnyugodtam, úgyhogy nekiállhatok. Csombor, kapor, só, és fokhagyma, na meg a (pirított) kenyér stimmel, csak a napmelegtől nem kell tartanom.
:-)

Gabojsza írta...

Hajrá otthoni ízek:-)