2012. július 11.

Könyv ajánló és egy gazdag frittata


Tbálint kiadó  gondozásában megjelent Rachel Allen hétköznapokra és ünnepekre való receptjeit tartalmazó könyve, A család kedvencei.


A könyv alapjául szolgáló sorozatot a tvpaprika is sugározta, szerettem nézni ahogy mosolygósan, pikk-pakk, könnyedén összedob egy egész menüsort elérhető alapanyagokból, semmi fakszni, mégis elegáns, letisztult a végeredmény.
"Rachel a nemzetközi konyhaművészet alapjaira, a tradicionális vidéki konyhára, valamint a jó öreg családi klasszikusokra épít, és ezáltal bármilyen alkalomra kreatív lehetőséget kínál fel az olvasónak." 
A könyv átlátható és hasznos információkatt tartalmaz egy-egy étel elkészítésével kapcsolatban, tematikai sorrendbe állítja a recepteket, 11+1 fejezetbe szedve (könnyű családi fogások, édes ünnepek, piknikek és kirándulások, fogások gyerekeknek. tágabb család, étkezés a szabadban, házimozi, nagy ünnepek, ehető ajándékok, ahogy anyukám csinálta és még néhány kedvenc, a végén a + 1: hasznos tudnivalók)
Használható szakácskönyv, még job lett volna, ha mindegyik recepthez van fotó is (mint a gasztroblogokon:-)), de így is igazán kedvemre való!
Az első, amit elkészítettem belőle a krumlis, kolbászos, fetás frittata, igaz, nem chorizo-val, mint az eredeti receptben, hanem sajátkészítésű kolbásszal meg baconnal és nem főtt krumplival, hanem maradék, héjas sült újkrumplival (meg merem kockáztatni, hogy így jobb lehet, mint az eredeti verzió). Kaszásoknak való reggeli.


Hozzávalók 2 főre:
10 dkg (sült új)krumpli
1 fej (lila)hagyma
2 szelet bacon (nem szerepel az eredeti receptben)
8-10 karika kolbász (chorizo, vagy magyar paprika kolbász)
2 db tojás
1 ek olívaolaj
50 ml tejszín (30%-os)
2 csipet majoranna
5 dkg feta, apró kockákra vágva

Egy serpenyőben kisütöm a falatnyi darabokra vágott bacont. Ha már pirul, kiszedem és testvériesen elosztom két egyszemélyes sütőtálban. A visszamaradt szalonna zsírban a felkarikázott hagymát üvegesre pirítom (ha kevés lenne a szalonnából kisült zsír, adok még hozzá 1 evőkanál olívaolajat).
A sütőtálkákban egyenletesen elosztom a hagymát és a krumplit (ha nyers krumplit használok, hámozás-kockázás után 5 percig előfőzöm), teszek mindegyik tálkába 4-5 karika kolbászt. Egyenként felverem a tojásokat, hozzáadom a tejszínt, a majorannát és ízlés szerint sót (nekem elég sós volt a bacontól, fetától) és beleöntöm a tálkákba, eloszlatom a feta kockákat és 30-35 percig sütöm a 180 C-fokra előmelegített sütőben.

Kovászos uborkával, friss kenyérrel, mennyei és igen laktató fogás.